Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kuće pucaju, brdo se ruši: Kamenolom na Fruškoj gori radi bez dozvole

  Na kopu u kamenolomu Kišnjeva glava kod Rakovca, na Fruškoj gori, i dalje se eksploatiše trahit, iako od 31. decembra 2020. godne ne postoji dozvola za takve radove.

  Radovi se protivzakonito odvijaju na području Nacionalnog parka Fruška gora, piše VOICE.

  „Sedamnaest godina nakon izrade prvog projekta za trajno zatvaranje i rekultivaciju rakovačkih kamenoloma, ni kopovi Srebro ni Kišnjeva glava još uvek nisu rekultivisani, s tim da je Srebro već nekoliko godina prepušteno prirodi te se polako samo obnavlja, a na Kišnjevoj glavi se i dalje eksploatiše trahit – od 31. decembra 2020. bez zvanične dozvole“, naveo je VOICE.

  Vlasnik Kamenoloma Rakovac Nikola Milinković nije želeo da odgovara novinarska pitanja.

  Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore kazala je da su njoj i grupi aktivista policajci svojevremeno kazali da vlasnik „nije Milinković, već neko mnogo jači“.

  Ona je dodala da su podneli prijavu zbog nelegalnih radova na kopu Kišnjeva glava i da je pokrajinski rudarski inspektor vrlo brzo izašao na teren.

  Fruška Gora

  Fruska Gora (printscreen)

  „Međutim, on je napisao samo prijavu za privredni prestup, koja zastareva za šest godina. Mi se bojimo, kako nam sudovi rade i kakva se opstrukcija institucija sprovodi, da će postupak zastareti a da će kamenolom i dalje da radi“, navela je Arsić.

  VOICE je naveo da je rezultat terenskog i kancelarijskog nadzora koji je izvršio pokrajinski rudarski inspektor bio „poražavajući“, jer se radovi i eksploatacija izvode bez odobrenja. U međuvremenu, desetine kamiona dnevno, bez pokrivke, ostavlja žitelje Rakovca u oblacima prašine, navode meštani u razgovoru za portal.

  „Kuće nam pucaju, a što nikad nije bilo klizište, sad se odranja zemljište – znači, ruši nam se brdo, put propada. Ja ne znam da li kroz neko mesto dnevno prođe ovoliko kamiona, nije normalno“, kazala je jedna meštanka Rakovca, Mirjana.

  Advokat: Postupak za privredni prestup

  Advokat Luka S. Đorđević iz Advecolaw objašnjava da Kamenolom Rakovac d.o.o. nema dozvolu da izvodi radove, te mu se izvođenje radova ne može ni zabraniti, što je razlog zbog koga je u toku postupak za privredni prestup.

  „Privrednom društvu Kamenolom Rakovac d.o.o. Ledinci je odbačen zahtev za produženje dozvole, jer nije ispoštovalo prekluzivne, obavezujuće rokove u kojima se takav zahtev može podneti, što je zahtev za produženjem dozvole učinilo neblagovremenim. S obzirom na to da ovo privredno društvo, po ovom osnovu nema odobrenje za radove, već zbog te činjenice ne bi smelo ništa da radi. Postoji mogućnost da za isto područje imaju neku drugu dozvolu, što se iz priložene dokumentacije ne vidi. Druga mogućnost je da rade protivzakonito“, kaže Đorđević.

  Izvor: Beta, VOICE

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE