Kroz Beč krenuli prvi autobusi bez vozača

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kroz Beč krenuli prvi autobusi bez vozača

  Pre nekoliko dana u saobraćaj su pušteni prvi autonomni autobusi bečkog preduzeća za javni prevoz Wiener Linien.

  Dva nova autonomna autobusa na električni pogon deo su projekta u koji su bili uključeni austrijsko Ministarstvo saobraćaja, Wiener Linien, austrijski tehnološki institut AIT (Austrian Institute of Technologie), Kuratorijum za sigurnost u saobraćaju “KFV” (Kuratorium für Verkehrssicherheit), Organizacija za kontrolu kvaliteta “TÜV Austria”, Siemens AG Austrija i francuski proizvođač autobusa Navya.

  Cilj projekta bio je da se u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Seestadt Aspern uvede autobuska linija s autobusima bez vozača koja može funkcionisati u realnim uslovima.

  Novi autobusi su dve godine testirani bez putnika, a početkom juna 2019. i prvi putnici su napokon imali priliku da se provozaju novim autobusima.

  Deonica nove linije obuhvata 10 stanica, a vožnja je pritom potpuno besplatna za sve.

  Zbog sigurnosnih razloga putnici u novim autobusima mogu da se voze samo u sedećem položaju. Svaki autobus ima 11 sedećih mesta, pri čemu je 10 rezervisano za putnike, a jedan za specijalno obučenog operatera koji po zakonu mora biti prisutan tokom vožnje.

  Operater se u vožnju uključuje u slučaju nenadanih smetnji ili barijera na putu i vozilo usmerava alternativnim pravcem. Putnici se putem QR koda ili internet stranice bečkog preduzeća za javni prevoz u svakom trenutku mogu informirati o aktualnom kretanju autobusa.

  U proizvodnju dva autonomna autobusa uloženo je 1,5 miliona evra. Autobus se u automatskom modu može kretati brzinom od 20 km/h, a njegovo maksimalno vreme rada iznosi 9 sati.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Youtube/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE