Nemačka širom otvara vrata za strane radnike

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka širom otvara vrata za strane radnike

  Nemački Bundestag prihvatio je izmenu migracijskog zakona koji širom otvara vrata stranim radnicima, i to svih profila, ne samo onih koji spadaju u deficitarne.

  Jedan deo zakona, usvojenog u petak, odnosi se na useljavanje stručne radne snage izvan zemalja Evropske unije, piše Dojče Vele.

  Novi zakon se ne odnosi samo na vrhunske stručnjake nego i za sve one koji pronađu zaposlenje “koje odgovara njihovoj kvalifikaciji”.

  I to važi za sva zanimanja, a ne samo za ona koje nemačka Agencija za zapošljavanje proglasi deficitarnim kao što je to bio slučaj i do sada.

  Novost je da će onima sa stručnom kvalifikacijom biti omogućeno i da pre samog zaposlenja dođu u Nemačku kako bi ovde tražili posao. Taj boravak je ograničen na šest meseci, a uslov je da se tražilac može sam izdržavati.

  Najveća novina je da nemački poslodavac koji želi da zaposli radnika poreklom izvan EU, više ne mora dokazivati da na EU tržištu nije uspeo da pronađe adekvatnu radnu snagu.

  Zakon predviđa i “lakše i nebirokratskije” priznavanje stranih stručnih diploma. To bi se, između ostalog, postiglo tako da se spoje procesi izdavanja vize i priznavanja stručne diplome.

  Posebna pravila će važiti za useljenike starije od 45 godina. Oni će dobiti dozvolu jedino u slučaju da im radni ugovor garantuje zaradu od najmanje 3.700 evra bruto, kako u starosti ne bi pali na teret države zbog premalih penzija.

  Novi zakon o useljavanju bi po svoj prilici, trebalo da stupi na snagu početkom 2020. godine.

  Pravilo o zapadnom Balkanu za izdavanje vize nije uslovilo kvalifikovanu stručno obrazovanje ili visokoškolsku diplomu, što je kod novog zakona o useljavanju stručnjaka slučaj.

  Takođe, problematična su i nemačka konzularna predstavništva u kojima su kandidati za iseljavanje mesecima, a neretko i godinama čekali na termin za izdavanje vize za Nemačku. I to uprkos svim potrebnim dokumentima.

  “Od svih zakona iz migracijskog paketa, Zakon o useljavanju stručne radne snage je za mene najvažniji i najnužniji. Ali, da bi on pokazao svoj efekat, duga čekanja za vizu moraju biti skraćena”, rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova i jedan od idejnih tvoraca novog migrantskog paketa Horst Zehofer tokom rasprave u Bundestagu.

  https://www.bizlife.rs/posao/najbolje-i-najlosije-placeni-poslovi-u-nemackoj/

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE