Krkobabić: SAGLASNOST sa Vučićem oko ŠVAJCARSKE FORMULE za rast penzija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krkobabić: SAGLASNOST sa Vučićem oko ŠVAJCARSKE FORMULE za rast penzija

  Predsednik Partije Ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Milan Krkobabić rekao je da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem postignuta saglasnost da se koriguje postojeći model švajcarske formule za rast penzija u Srbiji.

  On je na televiziji Hepi rekao da je “Vučić najavio mogućnost da se penzije ubuduće obračunavaju po ‘švajcarskom modelu plus plus'”.

  “Za penzionere Srbije, njih oko 1,7 miliona ključno je da su penzije danas sigurne i redovne, a da državna kasa to može da poštuje”, rekao je Krkobabić.

  Dodao je da je “‘švajcarska formula’ prvi dobar iskorak, jer isključuje mogućnost da pojedinci odredjuju visinu penzija, ali je što pre neophodna njena korekcija”.

  Krkobabić je ocenio da usklađivanje penzija prema toj formuli dugoročno dovodi da penzije zaostaju za rastom zarada, a drugi nedostatak je što svako novo usklađivanje stvara sve veće razlike između najviših i najnižih penzija.

  Naglasio je da stalna briga države treba da budu penzioneri s najnižim primanjima, kao i stariji od 65 godina koji nisu stekli uslove da ostvare penziju.

  “U selima Srbije živi i radi 170.000 poljoprivrednih penzionera, čija prosečna penzija iznosi oko 11.500 dinara. Od toga, naravno, ne može da se živi. Otuda i orijentacija države da ekonomski osnaži poljoprivredna gazdinstva i njihove nosioce, koji su prosečno stari gotovo 62 godine”, rekao je Krkobabić.

  Lider PUPS je rekao da je od “velikog značaja i da posebnim socijalnim davanjem, koje u drugim zemljama nazivaju garantovanom penzijom, a od nedavno u Hrvatskoj iznosi 105 evra, obezbedimo građane Srbije koji su stariji od 65, a nemaju ni penziju ni bilo kakve druge prihode”.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE