Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KREDIT: Od Svetske banke 100 miliona evra za puteve i energetsku efikasnost

  Odbor direktora Svetske banke odobrio je Srbiji kredit od 100 miliona evra (119 miliona dolara) za unapredjenje efikasnosti i održivosti infrastrukture.

  Kredit će se iskoristiti kroz projekat Poboljšanje efikasnosti i održivosti infrastrukture za ulaganja u sektore transporta i energetske efikasnosti, što treba da doprinese podizanju konkurentnosti srpske privrede, privrednom rastu i otvaranju novih radnih mesta, navodi se u saopštenju Svetske banke.

  Projekat će Srbiji omogućiti da bolje održava 8000 kilometara puteva i da poboljša energetsku efikasnost u 234 državne zgrade.

  „Srbija se nalazi na raskršću puteva u jugoistočnoj Evropi pa se očekuje da će bolji putevi biti presudni za povećanje privrednog rasta kako u Srbiji tako i u regionu. Ovaj projekat važan je za zaštitu kvaliteta puteva i uvođenje modernih metoda njihovog održavanja u Srbiji. Uz to će povećati energetsku efikasnost i sigurnost u obnovljenim javnim zgradama,“ rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

  Dodaj se da će projekat podržati Srbiju u boljem upravljanju i održivosti javne infrastrukture, sa fokusom na saobraćajnu infrastrukturu i energetsku efikasnost.

  U saopštenju Svetske banke se navodi da će se, kad je reč o saobraćaju, podržati modernizacija održavanja puteva tako da se napusti tradicionalni način održavanja i uvede metod zasnovan na ugovorima u kojima će se vrednovati postignuti rezultati, što će dovesti do boljeg planiranja, ugovaranja i finansijske discipline u Putevima Srbije i doprineće većoj sigurnosti na putevima u Srbiji.

  Energetska komponenta projekta će podržati vladin program rekonstrukcije i poboljšanja energetske efikasnosti i sigurnosti u 234 zgrade u vlasništvu države širom Srbije.

  Rekonstruisane zgrade – bolnice, klinike, škole, obdaništa, i ostale javne ustanove, trošiće manje energije, uslovi rada u njima biće bolji (bolje svetlo i grejanje), duži će im biti vek trajanja i biće sigurnije (strukturna poboljšanja i zaštita od požara), istakla je Svetska banka.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE