Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kraš ima „OTROVNU PILULU“ za srpskog biznismena

  Skupština Kraša je petim članom svog Statuta ovlastila Upravu i Nadzorni odbor da u roku od pet godina mogu samostalno, bez sazivanja Skupštine deoničara, doneti odluku o dokapitalizaciji u najvećem iznosu od 250 miliona kuna (33,6 miliona evra) i isključiti pravo prvenstva određenih deoničara pri upisu deonica.

  Ta odredba je u Statutu od 2003. godine, a poslednji put je obnovljena 2017. godine.

  „Primera radi, to znači da aktuelni NO i Uprava mogu da donesu odluku o dokapitalizaciji preduzeća, prema kojoj pravo prvenstva neće imati Kappa Star Limited (KSL), koji je prošle srede došlla do 22,87 odsto deonica i opasno se približava brojci od 25 odsto“, piše Jutarnji list.

  Kako navode, tako bi KSL pao ispod 20 odsto deonica, a takva odredba se u tržišnom žargonu naziva „otrovnom pilulom“ jer je, kaže definicija, „cilj menadžmenta da se ona učini toliko neukusnom da potencijalni tražilac neće želeti da je proguta“.

  Vlasnik KSL, Nebojša Šaranović, prokomentarisao je tu odredbu za Novac.hr, ističući da je “nejasno zašto je Upravi dato tako široko ovlašćenje, bez ikakvih smernica o ceni deonica, pa čak i s mogućnošću isključenja prava prvenstva samo nekim deoničarima”.

  ““Očekujemo da KSL ima jednak tretman kao svi drugi deoničari Kraša. Verujemo da se ova odredba, odnosno ovlašćenje dato Upravi, neće zloupotrebiti tako što bi bilo koji deoničar bio isključen iz prava prvenstva ili što bi nove deonice bile izdate po neprimereno niskoj ceni“, rekao je Šaranović.

  Takav eventualni postupak bi, kaže, bio u direktnoj suprotnosti s načelom jednakosti deoničara”, naglasio je Šaranović.

  Srpski preduzetnik je duboko uveren “da će članovi Uprave profesionalno obavljati svoju funkciju, ne stavljajući nijednog deoničara Kraša u diskriminišući položaj, jer bi svako drugačije ponašanje povuklo za sobom materijalnu i krivičnu odgovornost članova Uprave”.

  Prema nezvaničnim očekivanjima, KSL bi, ukoliko oceni da je došlo do zloupotrebe, mogao da pokrene sporove u Hrvatskoj i inostranstvu.

  Izvor: Novac.hr

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE