Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krajem 2019. prva bušotina na crnogorskom Jadranu

  Prvi brod za seizmička istraživanja nafte i gasa uploviće u crnogorske vode 1. novembra, a prva bušotina je planirana krajem 2019. godine.

  „Kocesionari već plaćaju državi naknadu od oko 1,5 miliona evra godišnje, a pravi profit nas čeka tek pronalaskom nafte i gasa“, rekao je direktor Uprave za ugljovodonike Vladan Dubljević. Prema njegovim rečima, profit će se deliti, pri čemu će Crna Gora dobijati 62 do 68 odsto te dobiti.

  Istraživanja u prethodnom veku pokazala su da nafte i gasa ima. Dokaz za to su uzorci jezgra bušotina koji su smešteni u depou Uprave za ugljovodonike i pažljivo se čuvaju, rekao je DUbljević za RTCG, a prenosi CDm.

  „Koliki je taj prirodni resurs, na kojoj dubini i gde se nalazi pokazaće ozbiljna istraživanja, kojima su vrata otvorena pre tri godine raspisivanjem prvog tendera“, dodaje se.

  Na tender su se prijavile tri grupe kompanija, a prvi ugovor crnogorska vlada je potpisala sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek u septembru 2016.

  Drugi je sklopljen je sa grčkom kompanijom Energean Oil and Gas, koja je prošle godine objavila izveštaj nezavisnog procenitelja Competent Persons Report – CPR, u kojem se tvrdi da Crna Gora u podmorju ima 51 milijardu kubika gasa i 144 miliona kubika tečnih resursa, što je oko 438 miliona barela nafte.

  Podaci su se odnosili na 330 kilometara kvadratnih kod Ulcinja na koje su dobili koncesiju.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE