Kovid potvrda i za rad od kuće

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kovid potvrda i za rad od kuće

  Kovid potvrdu u Sloveniji moraju da imaju i zaposleni koji rade od kuće, objavili su slovenački mediji, pozivajući se na Ministarstvo rada.

  Slovenija je uvela kovid potvrde za rad, odlazak u trgovačke centre, zdravstvenu ustanovu, vožnju javnim prevozom, osim za učenike, za različite uslužne delatnosti i javne ustanove.

  Ministarstvo za rad sada je pojasnilo da od obaveze da dostave potvrdu o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativan test nisu oslobođeni ni oni koji rade od kuće, objavila je televizija N1, prenosi Index.

  Ako zaposleni koji rade od kuće nemaju kovid potvrdu, moraju se testirati brzim antigenskim testom za samotestiranje najmanje jednom sedmično, a nakon toga poslodavcu moraju poslati potvrdu na kojoj se nalazi datum testiranja, rezultat testa i potpis. Troškove testiranja snosi poslodavac.

  Ako zaposleni to ne uradi smatra se da je prekršio obaveze koje proizlaze iz radnog odnosa i poslodavac ga može kazniti u skladu sa Zakonom o radnim odnosima, objasnili su iz ministarstva.

  Ugostiteljima pada promet

  Slovenački ugostitelji su u otvorenom pismu vladi zatražili ukidanje obavezujućih kovid potvrda, upozorivši da im pada promet i da potvrde, prema novim pravilima, moraju da imaju i gosti na terasama.

  Sindikat ugostitelja naveo je da podržava zahtev policijskog sindikata da ustavnost novih pravila proveri Ustavni sud.

  Sindikat policajaca Slovenije saopštio je da je inicijativu Ustavnom sudu podneo zbog toga što su vladinim protokolom vakcinacija ili preležani kovid uslov da se zadrži radni odnos.

  Vlada je prošle sedmice objavila odluku po kojoj će svi državni službenici, osim onih koji to ne mogu iz dokazanih medicinskih razloga, morati da se vakcinišu protiv kovida kako bi ostali na svojim radnim mestima, a prvu dozu moraju da prime do kraja septembra.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE