Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  prelazak granice

  Kosovski uvoz iz Srbije i BiH se srozao sa 530 na 6 „miliončića“

  Ovogodišnji uvoz na Kosovo* iz Srbije i Bosne i Hercegovine je sa 530 miliona evra prethodnih godina opao na šest miliona, a ta razlika je posledica uvođenja takse od 100 odsto na proizvode iz ovih zemalja, preneo je RTK.

  Direktor kosovske carine Bahri Beriša je za Kosovapress naveo da je istovremeno značajno povećan uvoz iz Albanije, dodavši da Kosovo najviše uvozi nemačku, a potom tursku i kinesku robu.

  Carinski prihodi za 2019. godinu iznosiće oko 1,2 milijarde evra, rekao je Beriša, ističući da je i pored uvođenja takse zabeleženo povećanje za četiri odsto u odnosu na prošlu godinu.

  Beriša je istakao da je carina na ime prekršajnih prijava i pokušaja krijumčarenja robe inkasirala oko 10 miliona evra.

  „Zaštitne mere protiv Srbije i BiH proizvele su izazov u borbi protiv prekograničnog kriminala i krijumčarenja, posebno onih proizvoda koji su pokušani da se krijumčare planinskim putevima u malim količinama u malim vozilima. Tokom 2019. godine bilo je preko 300 pokušaja krijumčarenja“, dodao je Berisha.

  Kada su u pitanju trgovinski odnosi sa Albanijom, direktor carine je rekao da je Kosovo iz Albanije uvezlo robu u iznosu od oko 270 miliona evra, što je 10 odsto više u odnosu na 2018, dok je s druge strane Kosovo izvezlo u Albaniju proizvode u vrednosti od 80 miliona evra.

  Beriša tvrdi da je došlo i do povećanja izvoza na tržišta Evropske unije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE