Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Holandsko-bugarska firma dovršava „Prokop“?

  Potencijalni partner državi Srbiji u izgradnji zgrade železničke stanice „Beograd centar“ (Prokop), parkinga i pratećih komercijalnih sadržaja je Railway City Beograd, saznaje Politika.

  Ova Holandsko-bugarska kompanija jedina je dostavila pismo o zainteresovanosti za taj posao, a vlada se u oktobru saglasila da pristupi pregovorima sa njom, potvrdili su u Republičkoj direkciji za imovinu koja je u julu raspisala poziv domaćim i stranim kompanijama za ulaganje i građevinske radove na Prokopu.

  Direkcija je navela da su pregovori u toku i da sada ne može da govori o vrednosti ugovora, niti o početku gradnje.

  Ako pregovori budu uspešno okončani, partner bi, kako je istaknuto u konkursu, trebalo da pribavi svu dokumentaciju za izdavanje građevinske i upotrebne dozvole i finansira izgradnju stanične zgrade, komercijalnog prostora i parkinga.

  Država će uložiti zemljište i omogućiti gradnju na ploči i na svim parcelama koje su u njenom vlasništvu, a ispunjavaju tehničke uslove za izgradnju u okviru lokacije obuhvaćene urbanističkim projektom.

  Urbanistički projekat za Prokop dobio je zeleno svetlo od Sekretarijata za urbanizam 2015. Prema najavama nadležnih prethodnih godina, na Prokopu bi moglo da se gradi 30.000 kvadrata komercijalnih sadržaja.

  Na Prokopu, čija neslavna gradnja nikako da se okonča skoro pola veka, nadzemna ploča treba da ima oko 45.000 kvadrata. Do sada je izgrađeno oko 40.000 kvadrata te ploče, od čega oko 4.000 prošle godine.

  Uređeni peronski deo ove stanice za domaće i međunarodne putničke vozove otvoren je u januaru 2016. godine.

  Kada je pre tri godine počelo preseljenje putničkog saobraćaja sa Glavne železničke stanice u Prokop, pitanje nad pitanjem bilo je kada će „Beograd centar“ dobiti staničnu zgradu.

  Gradnja stanične zgrade kada počne trajati najmanje dve godine. U ovom slučaju, ako se postigne dogovor sa jedinim interesentom na poslednjem pozivu države, to znači da se na novu staničnu zgradu ne može računati pre 2022. godine.

  Šta Prokopu fali?

  Putnici bi rekli da Prokopu fali sve, ali nije baš tako. Osim sređenih perona, ova stanica ima i pristupne veze iz pravca Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića, a od letos i dva lifta az spuštanje do perona.

  Ono što ovoj stanici nedostaje uz staničnu zgradu jesu pre svega pristupne veze iz pravca auto-puta za Niš. Nedostaje joj i znatno bolja veza sa javnim prevozom.

  Izvor: Politika

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE