KORONAVIRUS: I Španija u KARANTINU, slede Francuzi, Norvežani...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KORONAVIRUS: I Španija u KARANTINU, slede Francuzi, Norvežani…

  Nakon što je Svetska zdravstvena organizacija objavila da je Evropa postala žarište pandemije koronavirusa, Francuska, Španija i Italija uvele su nove, strože mere, kako bi suzbile širenje virusa. Sa oštrijim merama ne zaostaju i Norveška i Litvanija.

  Italija, koja je u karantinu, zatvorila je gotovo sve osim neophodnih trgovina, apoteka i benzinskih pumpi, a njen primer prate Francuska i Španija, gde je situacija najozbiljnija posle Italije.

  Španski premijer Pedro Sančes izjavio je da uskoro u potpuni karantin stavlja čitavu zemlju, a stanovnici će moći da izlaze samo na posao i u kupovinu osnovnih namirnica. Ta drastična mera se uvodi u okviru vanrednog stanja koje će trajati dve nedelje.

  Španija je posle Italije najviše pogođena epidemijom korona virusa sa više od 5.700 inficiranih i 183 smrtna slučaja.

  Sančes je u televizijskom obraćanju rekao da je građanima zabranjeno da se šetaju i da mogu da izlaze “da idu na posao, kupe hleb, odu do apoteke ili kod lekara”, ali ne “u izlazak na večeru sa prijateljima”.

  Španski premijer je dodao da se u celoj zemlji zatvaraju radnje koje nisu prehrambene.

  Francuski premijer Eduar Filip izjavio je u subotu da će od ponoći u Francuskoj u okviru borbe protiv širenja korona virusa biti zatvoreni svi ugostiteljski objekti, restorani, barovi, diskoteke i bioskopi kao i određene prodavnice.

  Filip je dodao da će ostati otvorene prodavnice sa prehrambenom robom, apoteke, banke, benzinske stanice i kiosci za novine. Premijer je pozvao građane da budu više disciplinovani i da poštuju mere.

  “Moramo maksimalno da izbegavamo prijateljska i porodična okupljanja, javni prevoz za odlazak na posao, a kretanje treba da se ograniči na kupovinu osnovnih namirnica. Od imperativnog je značaja da ograničimo sastanke, okupljanja i kontakte”, rekao je Filip koji je pozvao razne kompanije da prilagode rad od kuće.

  U Francuskoj je zaraženo 4.500 ljudi od koronavirusa, a umrla je 91 osoba.

  Norveške vlasti saopštile su da će u ponedeljak zatvoriti sve luke i aerodrome i da će pojačati kopnenu kontrolu na granicama, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. “To radimo u cilju da se zaštitimo od epidemije”, rekla je norveška premijerka Erna Solberg.

  “To u praksi značiti da niko ne može da uđe u Norvešku i da ćemo vraćati ljude na granici osim ako imaju poseban razlog za ulazak”, rekla je ona i dodala da te mere u ponedeljak ujutro stupaju na snagu.

  Prema njenim rečima, granica neće biti hermetički zatvorena jer su zemlji potrebni lekovi i prehrambreni proizvodi iz inostranstva.

  Norveška vlada saopštila je u utorak da uvodi najstrože mere u mirnodopsko vreme u borbi protiv širenja koronavirusa, tako što je zatvorila sve školske ustanove od jaslica do fakulteta i otkazala sva sportska i kulturna dešavanja.

  Građanima je preporučeno da ne putuju u inostranstvo, da izbegavaju gradski prevoz i da rade od kuće.

  U Norveškoj je registrovano 1.126 zaraženih od korona virusa, od kojih su tri osobe preminule.

  Iako je u Litvaniji potvrđeno samo devet slučajeva zaraze, vlada u Viljnusu je odlučila da čitava zemlja bude u karantinu naredne dve nedelje, kako bi se ograničilo širenje virusa.

  Mere stupaju na snagu u ponedeljak, od kada će strancima biti zabranjen ulazak u zemlju, a Litvancima izlazak. Sve trgovine osim apoteka i trgovina hrane biće zatvorene.

  Izvor: Beta, Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE