Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KORONAKRIZA gura petinu Crne Gore na RUB SIROMAŠTVA

  Ekonomski pad od 12,4 odsto svrstaće Crnu Goru na prvo mesto u regionu Zapadnog Balkana, prema prognozama Svetske banke utemeljene na drastičnom smanjenju prometa u turizmu.

  Na osnovu te procene su saopštili da će porasti i broj siromašnih, pa će 20,4 odsto građana biti na apsolutnoj granici. To znači da će, prema njihovoj metodologiji, građanin imati na raspolaganju pet i po dolara za dnevnu potrošnju.

  U izveštaju se navodi da će i javni dug biti oko 90 odsto BDP, najveći do sada, pa to zahteva, kako je ocenjeno, čvrsto upravljanje u narednom periodu.

  „Ako bi se epidemija stavila pod kontrolu do leta naredne godine, može se očekivati rast ekonomije, ali je najvažnije da Crna Gora ostane na reformskom putu i da čvrsto zadrži trend smanjenja duga, da održi makroekonomsku stabilnost i omogući snažan i održiv oporavak“, stoji u izveštaju Svetske banke.

  Pandemija virusa korona ostavila je snažan pečat na tržište rada, pa je prema zvaničnim podacima u Crnoj Gori ostalo bez posla 9.500 ljudi. Druge su procene da ih je 15.000.

  Svetska banka saopštila je podatke za region da je do juna ugašeno 139.000 radnih mesta. Procenili su i da je dodatnih 300.000 ljudi postalo siromašno u Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, kao i da se zbog korone i u narednom periodu očekuje pritisak na tržište rada.

  Ekonomski analitičar Vasilije Kostić ocenjuje za Novosti da značajan pad BDP ukazuje šta se dešava kada se ekonomija oslanja na turizam i usluge.

  „Kovid kriza ne popušta i to će svakako ostaviti negativan uticaj na poreske prihode i dalji pad ekonomije. Za nas to znači da će ekonomija kao što je naša – potrošačka dodatno smanjiti prihode, a biće neophodno uvećanje socijalnih davanja, prokomentarisao je Kostić.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE