Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KOLAPS: Gužve i redovi za pasoše i lične karte, oglasio se i MUP

  Pred šalterima policijskih uprava ovih dana su velike gužve, jer građani žure da pred godišnje odmore zamene pasoše kojima je istekla važnost, kao i lične karte.

  Prijava za izdavanje dokumenta vrši se preko portala e-Uprava, ali mnogi pokušavaju da ubrzaju taj proces, dolazeći lično bez zakazivanja. Jedan od građana Novog Sada, koji kaže da mora hitno da putuje, pokušava već nekoliko dana da dobije pasoš, ali ni ovog jutra nije došao na red, navodi RTS.

  „Od 4 ujutru sam ovde. Pre mene je bilo deset ljudi, šta da vam kažem, malo sam u neverici“, navodi on za javni servis, dodajući da je akcenat na onlajn prijavi, ali da su termini za izdavanja dokumenata rezervisani i da se čeka i po mesec dana.

  Oglasio se i MUP

  U međuvremenu oglasio se i MUP, koji je u saopštenju prosleđenom medijima naveo da je u prvoj polovini ovog meseca u odnosu na isti period 2019. godine, pre izbijanja pandemije koronavirusa, broj zahteva za izdavanje ličnih dokumenata, pasoša i ličnih karti građana veći za 40 odsto.

  „Od početka meseca u svim policijskim upravama i stanicama u Srbiji dnevno se podnosi u proseku oko 10.000 zahteva, a osim toga svakodnevno oko 8.500 građana dođe u policijsku stanicu da podigne lična dokumenta, pasoše i lične karte. Samo tokom ponedeljka izdat je rekordni broj ličnih dokumenata, 9.139 pasoša i 3.164 ličnih karata“, navode iz MUP-a.

  „Da bismo unapredili rad i ubrzali proces, a time i građanima omogućili da efikasnije dođu do ličnih dokumenata, povećan je broj šaltera sa 390 na 480, a u najopterećenijim policijskim stanicama produženo je i radno vreme„, saopšteno je iz MUP-a.

  Napominje se i da usled epidemiološke situacije, veliki broj građana nije pravovremeno produžio ili zamenio lična dokumenta, zbog čega je ove godine znatno povećan broj zahteva.

  „Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo je sve mere kako bi efikasno odgovorilo na povećane zahteve građana i poziva ih da na vreme provere važnost svojih putnih isprava i ličnih dokumenata i pravovremeno podnesu zahtev za izdavanje novih, ne čekajući zadnji trenutak, pred istek dokumenta, da to učine“, stoji u saopštenju.

  Izvor: BIZLife, RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE