Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  gojaznost, stomak, hamburger unsplash

  Komšije sve gojaznije: Sabor podržao Rezoluciju o debljini

  Poslanici u hrvatskom parlamentu podržali su predlog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku da se usvoji Rezolucija o debljini.

  Uz upozorenje da Hrvatska ima najveći procenat prekomerno gojaznih osoba u EU, poslanici vlasti i opozicije su se založili za zdravu ishranu u vrtićima i školama i propagiranje kretanja i sporta.

  Rezolucijom se predlaže da sve nadležne institucije preduzmu sve odgovarajuće korake iz delokruga svojih odgovornosti u vezi sa sprečavanjem, dijagnostikovanjem i lečenjem debljine u svrhu smanjenja broja obolelih od debljine.

  Predlaže se promocija zdravog načina života, posebno zdravu ishranu, fizičku aktivnost, održavanje odgovarajuće telesne mase, nepušenje, izbegavanje prekomerne konzumacije alkohola i kontrolu povišenih vrednosti pritiska i masnoća.

  U ime predlagača Renata Sabljar Dračevac rekla je da bi donošenje Rezolucije trebalo da bude jedan od doprinosa smanjenju prevalencije prekomerne težine, unapređenju zdravlja, sprečavanja bolesti i podizanja kvaliteta i dužine života.

  Sabljar Dračević je upozorila da, prema podacima Eurostata, Hrvatska uz Maltu ima od svih zemalja EU najveću prevalenciju osoba s prekomernom telesnom masom i debljinom.

  Iznela je podatak da je 2019. samo trećina odraslih u Hrvatskoj imala normalnu telesnu masu, a čak dve trećine prekomernu, od čega 23 odsto njih debljinu.

  Sabljar Dračevac upozorila je i da procene pokazuju da će udeo osoba s debljinom u Hrvatskoj do 2030. iznositi 32,4 odsto. Takođe, procenjuje se da će udeo dece s debljinom u toj godini iznositi 23.19 odsto za uzrast od pet do devet godina a 16,37 odsto od 10 do 19 godina.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Unsplash, screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE