Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komšije odlučile: Nedelja NERADAN DAN od Nove godine

  U Severnoj Makedoniji nedelja će od iduće godine biti neradni dan. Tako su odlučili poslanci u parlamentu Severne Makedonije, a zapredlog izmena i dopuna Zakona o radnim odnosima kojima je predviđeno da nedelja bude neradni dan glasalo je svih 62 prisutnih poslanika na plenarnoj sednici bez glasa protiv, u Sobranju sa 120 mesta.

  Ministarka za rad i socijalnu politiku Severne Makedonije Jagoda Šahpaska izjavila je da su Vlada i njeno ministarstvo ispunili obećanja koja su dali radnicima i da će od 1. januara nedelja biti dan za nedeljni odmor za 92 odsto radnika.

  Cilj ravnoteža između privatnog i poslovnog života

  Kako je istakla, cilj tog zakonskog rešenja je uspostavljanje ravnoteže između profesionalnog i privatnog života radnika, porodičnog i društvenog, kao preduslov za njihovu motivaciju i veću efikasnost na radnom mestu.

  „Radnici su naš najveći kapital. Njihov trud mora da se poštuje i vrednuje. Zato će oni koji budu angažovani u delatnostima koje zbog tehničko-tehnološkog procesa koji ne sme da bude prekinut dobijati najmanje 50 odsto veću dnevnicu za rad u nedelju i slobodan dan, koji mogu da iskoriste u narednih sedam dana”, rekla je Šahpaska, prenosi Beta.

  Zaposleni u trgovačkim centrima dobiće dvostruko veću dnevnicu

  Ona je dodala da će zaposleni u trgovačkim centrima, odnosno molovima, dobijati dvostruko veću dnevnicu, odnosno dnevnicu uvećanu za 100 odsto.

  Dodatno će, kako je istakla, dva odsto od prometa ostvarenog u molovima u prethodnoj godini za rad nedeljom i praznicima biti namenjeni za izgradnju novih dečjih vrtića.

  „Radnice i radnici su stub naše ekonomije i pokretačka snaga države. Zbog toga ostaju naš prioritet u građenju budućih politika”, rekla je Šahpaska.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE