Kod Zrenjanina NIČE NASELJE za 3.000 Kineza?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kod Zrenjanina NIČE NASELJE za 3.000 Kineza?

  Skupština Zrenjanina usvojila je odluku o usvajanju Plana generalne regulacije naseljenog mesta Ečka, čime se omogućava gradnja petospratnica u tom selu. Protiv ove odluke bio je deo zrenjaninske javnosti i pokreta.

  Među njima je i Građanski preokret, koji je saopštio da bi izgradnjom pet petospratnica na 30.000 kvadratnih metara, prenamenom šumskog zemljišta u građevinsko, i doseljavanjem više hiljada Kineza, selo Ečka, koje trenutno ima oko 3500 stanovnika, bilo potpuno izmenjeno i u ambijentalnom i u demografskom smislu.

  “Iza svega se krije ustupak zahtevu kineske kompanije Linglong koja želi da izgradi kompleks od pet petospratnica i tamo naseli svoje radnike, a verovatno i kineske radnike graditelje budućeg auto-puta Beograd-Zrenjanin.”

  Odgovorni urbanista Javnog preduzeća za urbanizam Zrenjanina Jelka Đorđević iznela je tokom javne rasprave suprotno mišljenje od predložene odluke, jer povećanje spratnosti u ravničarskom selu onemogućava očuvanje slike predela i narušava zaštitu od stvaranja pojačanih uticaja vetra zbog čega ni u jednom zrenjaninskom selu nije dozvoljena takva gradnja, poručuju u Građanskom preokretu.

  Kako dodaju, procena urbanista je da se planira naseljavanje najmanje 2.500 ljudi, ali “s obzirom na dosadašnju praksu stanovanja kineskih radnika u Zrenjaninu, realno je očekivati da ih u tom stambenom kompleksu bude oko 3.000”.

  Prema rečima zamenika gradonačelnika Zrenjanina Saše Santovca, najvažnija odluka na današnjem dnevnom redu ticala se Ečke, čime se nastavila praksa donošenja takvih planova za naseljena mesta.

  “Cilj je da se identifikuje trenutno stanje, ali i da omogućimo nove investicione aktivnosti u tim mestima. Svako ko je želeo da se upozna s predlogom plana za Ečku mogao je to da učini, tri puta je ta mogućnost oglašavana, dva puta je predlog plana bio na javnom uvidu po trideset dana, jednom je bio otvoren petnaest dana. To jasno pokazuje da je svako mogao da dobije željenu informaciju i učestvuje dalje u odlučivanju”, poručio je Santovac.

  Santovac je naveo da se već naredne srede očekuje raspisivanje novog oglasa za otuđenje gradskog građevinskog zemljišta, dodajući da postoji zainteresovan investitor.

  Izvor: 021

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE