Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pruga, rekonstrukcija

  Kod Pirota iscurilo oko 20 tona amonijaka? Najvažnije da ne dospe u Nišavu

  Eliksir grupa iz Šapca, koja je vlasnik tereta koji je prevozio voz koji se iskliznuo iz šina u blizini Pirota, saopštila je da još uvek nije procenjena iscurela količina amonijaka, ali da se pretpostavlja da je u pitanju količina od oko 20 tona.

  Iskliznuće se dogodilo na deonici pruge izvan naselja, između železničkih stanica Pirot i Staničenje. Kod dva vagona je prilikom iskliznuća došlo i do prevrtanja, a iz jednog od prevrnutih vagona je, usled težih oštećenja, došlo i do curenja amonijaka“, navodi se u saopštenju.

  Iz Eliksir grupe poručuju i da će se sve relevatne činjenice ovog akcidenta utvrditi nakon uviđaja koji radi Tehnička železnička komisija, sastavljena od predstavnika imaoca javnih ovlašćenja: Infrastrukture železnice Srbije, koja upravlja javnom železničkom infrastrukturom i Srbija karga, koji je prevoznik tereta u javnom železničkom saobraćaju.

  Eliksir grupa ističe i da, iako kao vlasnik tereta ne snosi odgovornost za akcident, spremna je da učestvuje u sanaciji svih posledica. „Naš prioritet u ovom trenutku je zaštita zdravlja građana, a dugoročno sistemski rad na prevenciji sličnih incidenata“, poručuju iz kompanije.

  Škole i vrtići ne rade do daljeg

  Na sednici Kriznog štaba u Pirotu saopšteno je da u vazduhu u tom gradu nema amonijaka, tj. da je količina amonijaka na pet mernih mesta u gradu ravna nuli.

  Takođe, saopšteno je da oštećena cisterna nije došla u dodir sa vodom, tj. sa rekom Nišavom. Međutim, iz preventivnih razloga, vodu iz česme ne bi trebalo koristiti nizvodno od Pirota bar još nekoliko sati.

  Gradonačelnik Pirota i komandant Kriznog štaba Vladan Vasić kaže da vanredna situacija nije ukinuta iz mera predostrožnosti.

  Napominje da je situacija pod kontrolom, ali da predstoji analiza i da je potrebno da stručnjaci iz osnovane komisije za ovaj slučaj kažu kako postupati u narednom periodu.

  Apeluje se na građane da ne izlaze napolje bez preke potrebe i da, ukoliko izlaze, obavezno koriste maske. Škole i vrtići neće raditi do daljeg.

  „Amonijak i dalje curi, zbog toga što je sada mnogo manja kompresija u samoj cisterni, curenje je usporeno. Vremenske prilike nam ne idu u prilog ako bude otopljenja, ali od ljudi koji su na licu mesta očekujemo istrukcije“, kaže Vasić.

  Grujičić: Svi pacijenti van životne opasnosti

  Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da su svi povređeni prilikom prevrtanja cisterne i curenja amonijaka kod Pirota, stabilnog zdravstvenog stanja i van životne opasnosti.

  U bolici u Pirotu je zadržano još pet pacijenata, a u Nišu još šest osoba koje su zadržane na posmatranju. U pirotskoj bolnici zbrinuto je i 14 stranih državljana, koji su pušteni kući.

  Ministarka je kazala da je u svim vodovodima u Pirotu, Nišu i Beloj Palanci uredna vrednost amonijaka i svih toksičnih materija.

  Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić rekao je na konferenciji za medije da je u toj ustanovi 15 pacijenata pregledano, i da niko od njih nema ozbiljniju kliničku sliku osim dve žene koje imaju iritaciju rožnjače.

  „Pratićemo njihovo stanje koliko bude potrebno, nadamo se da ovaj incident neće ostaviti trajne posledice“, izjavio je Perišić. Svi pacijenti, dodao je, uključujući i bugarskog državljanina sigurno će pre Nove godine ići kući.

  Stručnjaci: Jedna dobra i jedna potencijalno loša vest

  Amonijak je opasan gas, pa se stručnjaci slažu da je i na mestu akcidenta kod Pirota bilo opasno za ljude i živi svet, kada su se velike količine odjednom izlile iz cisterne.

  Ipak, poručuju da sada ne treba paničiti, jer je to gas koji ne može dugo da živi, brzo se razblaži u vazduhu, čime mu se smanjuju štetna dejstva.

  Sada je važno da se na mestu nezgode mere koncentracije amonijaka koji i dalje curi iz jedne cisterne, kažu stručnjaci za Južne vesti.

  Ipak, upozoravaju da je moguća ekološka katastrofa, ukoliko je amonijak dospeo u Nišavu, ali da to zavisi od količine i da će to tek ispitivati.

  Izvor: Agencije, Južne vesti

  Foto: Pixabay, screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE