Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vanredna situacija u Pirotu zbog izlivanja amonijaka

  Zbog prevrtanja vagona sa amonijakom na pruzi između Pirota i Staničenja kada je došlo je do izlivanja tog gasa,  51 osoba je hospitalizovana u pirotskoj bolnici zbog simptoma trovanja amonijakom i u tom gradu je  proglašena vanredna situacija.

  Upućen je apel meštanima da ne izlaze napolje. Jedna osoba je preminula u bolnici u Pirotu, ali nema potvrde da je uzrok smrti trovanje amonijakom, prenose mediji.

  Pirotski štab za vanredne situacije savetuje građane da izbegavaju upotrebu vode za piće sa izvora i javnih česama, dok je Štab za vanredne situacije Opštine Bela Palanka naredio da se ne koristi voda iz vodovoda za piće i pripremanje hrane.

  Vodosnabdevanje Niša nije ugroženo, saopštila je gradska uprava. Iz preventivnih razloga isključena je fabrika vode u Nišu, kao i nalivanje vode iz izvorišta Medijana.

  U Pirotu je vanredna situacija zbog curenja amonijaka iz prevrnutog vagona.

  Škole, vrtići i javne ustanove ne rade. Ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić je rekao da je izvršeno merenje na pet lokacija u Pirotu i nije zabeleženo prisustvo amonijaka.

  Ministarstvo zaštite životne sredine: Pratimo situaciju na terenu

  Ministarstvo zaštite životne sredine prati situaciju na terenu, a merenja trenutnih zagađujućih materija kao i monitoring sprovode Institut za metalurgiju iz Bora i Agencija za zaštitu životne sredine, saopštilo je Ministarstvo.

  „Inspekcija zaštite životne sredine je u pripravnosti i u saradnji sa svim relevantnim organima i institucijama, javnost će biti obaveštena o svim nalazima istrage i narednim koracima u cilju minimizacije posledica po životnu sredinu“, navedeno je u saopštenju.

  Posle izlivanja amonijaka kod Pirota, situacija je nešto malo bolja, nego sinoć, prenosi RTS. 

  Ministar građevinarstva koji je došao na lice mesta Goran Vesić rekao je za RTS da nema razloga za paniku, ali ima razloga za oprez jer „situacija nije sanirana“.

  Prema njegovim rečima, formirane su dve komisije da bi se utvrdilo šta se dogodilo, i izveštaji će biti objavljeni.

  Vesić je rekao da je izvršeno merenje na pet lokacija u Pirotu i nije zabeleženo prisustvo amonijaka.

  „Loša infrastruktura je razlog isklizniću voza, 2018. potpisana je rekonstrukcija i tek ove godine u martu raspisan tender, razgovaraćemo zašto se čekalo toliko na rekonstrukciju“, rekao je Vesić, odgovarajući na pitanje da ovo nije prvi incident na tom delu pruge.

  Vodosnabdevanje u Pirotu je regularno, dok je u Beloj Palanci zabranjena voda za piće preventivno.

  Poslednja merenja pokazala da nema amonijaka u vazduhu

  Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je da prema jutrošnjim merenjima nema amonijaka u vazduhu u Pirotu, kao i da izvorište vode Medijana u Nišu nije kontaminirano.

  On je rekao da je situacija u Pirotu stabilna i poručio da građani treba da ostanu pribrani i slušaju nadležne organe.

  Čaušić je kazao za Pink da se od 21 vagona cisterne sa amonijakom, četiri izvrnulo juče, kao i da je amonijak curio iz jedne.

  Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je danas da amonijak i dalje curi iz jedne cisterne, da merenja pokazuju da je u Pirotu koncentracija amonijaka na nuli, ali da je u blizini akcidenta i dalje velika.

  Vanredna situacija

  U izjavi Tanjugu naveo je da su ekipe Sektora za  vanredne situacije na mestu incidenta, da su četiri cisterne van šina, da ni jedna nije završila u reci i da je polovina zapremine amonijaka iscurela iz te jedne cistrne.

  Gradski Štab za vanredne situacije grada Pirota objavio je hitno obaveštenje građanima o tome kako treba da se ponašaju u situacijama kada je došlo do curenja amonijaka i formiranja oblaka amonijaka, prenose Pirotske vesti.

  „Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra. Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine“.

  „Voditi računa da ne dospe u vodotokove (reni bunari, crpišta, reke, potoci itd, obzirom da je već u koncentranciji od 0.3 mg/l opasan za ribe i planktone). Izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam“, navodi se u obaveštenju koje prenose Pirotskevesti.rs.

   

  Izvor: RTS, Agencije

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE