Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ko je novi NAJMLAĐI MILIJARDER koji je napustio faks da ostvari san?

  Ime Ostin Rasel možda vam nije poznato, ali sigurno ćete ga upamtiti. Sa samo 25 godina, ovaj momak iz Kalifornije postao je najmlađi novi milijarder na svetu zahvaljujući svojoj kompaniji Luminar Technologies, ​​startapu fokusiranom na stvaranje i komercijalizaciju tehnologije za autonomna vozila.

  Osnivač i izvršni direktor Luminara jedan je od retkih koji je uspeo da stekne bogatstvo u svetu automobila na sopstveni pogon. Štaviše, on je najmlađi samouki milijarder na svetu.

  „Bilo je neverovatno intenzivno, iscrpljujuće… Sve kroz šta smo morali da prolazimo svaki dan. Još uvek sam relativno mlad, ali u ovome je bilo puno krvi, znoja i suza. I naravno, velika je nagrada to što imamo priliku da izađemo na berzu“, rekao je Rasel u intervjuu iz svoje kancelarije u Palo Altu u Kaliforniji.

  Akcije Luminara porasle za približno 28% u četvrtak na skoro 23 dolara na kraju trgovanja, nakon prve inicijalne javne ponude, lime je vrednost kompanije dostigla oko 7,8 milijardi dolara.

  Rasel poseduje 104,7 miliona akcija Luminara, što je oko trećine kapitala kompanije.

  Među ljudima koji su investirali u Ostina Rasela je i milijarder Piter Til, suosnivač kompanije Pej Pal, poznat po tome što nadarenim mladim ljudima nudi stipendije od 100.000 američkih dolara da napuste fakultet i nastave da ostvaruju svoje snove. Na ovaj način je pomogao Raselu da pokrene svoju kompaniju i bio mu je savetnik otkako je napustio Stanford kako bi pokrenuo Luminar 2012. godine.

  Kako je Ostin Rasel stekao bogatstvo?

  Rasel, koji se pojavio na listi Forbsa 30 Under 30 2018. godine, usavršava Lidar, senzore koji pomažu autonomnim vozilima da „vide“ svoju okolinu odbijajući laserski zrak od predmeta na njihovoj putanji. Osnovna su tehnologija za autonomna vozila koja je osvojila kupce kao što su Volvo, Dajmler i Intelov Mobilaj.

  Izveštaj američke Komisije za hartije od vrednosti procenjuje da bi, iako će Luminar ove godine verovatno zabeležiti prodaju od samo 15 miliona dolara, do 2026. mogao da generiše najmanje 1,3 milijarde dolara.

  Pre nego što je dostigao status milijardera, Rasel je već imao nekoliko zapaženih postignuća. Prema profilu koji je napravio Forbs, naučio je periodni sistem elemenata sa dve godine. U šestom razredu pretvorio je svoju Nintendo DS konzolu u mobilni nakon što su mu roditelji zabranili mobilni telefon. Sa 13 godina prijavio je svoj prvi patent: sistem za reciklažu podzemne vode koji sakuplja vodu iz prskalica i štedi je kako bi smanjio otpadne vode.

  Umesto da ide u srednju školu, tinejdžerske godine proveo je na Univerzitetu u Kaliforniji na Beckman Laser Institute. Kasnije je primljen na Stanford na studije fizike, ali je napustio fakultet nakon što je dobio stipendiju od suosnivača Pej Pala.

  Rasel je jedan od retkih ljudi na svetu koji je zaradio milijardu dolara pre nego što je napunio 30 godina.

  Pored toga što je stvorio veliki biznis, mladi vizionar je uveren da njegovi Lidar senzori imaju potencijal da spasu živote, i kao deo autonomnih automobila i kao komponenta naprednih sistema pomoći vozaču koje Volvo i drugi proizvođači automobila koriste. izlazak na tržište u naredne dve-tri godine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE