Klima "sasekla" proizvodnju sastojka bez kojeg ne može da se zamisli kuhinja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Klima “sasekla” proizvodnju sastojka bez kojeg ne može da se zamisli kuhinja

  Proizvodnja maslinovog ulja u Italiji pala je za 57 odsto 2018. godine, zbog klimatskih uslova, što prošlu godinu čini jednom od najgorih do sada zabeleženih, saopštio je italijanski institut Ismea.

  Proizvodnja maslinovog ulja iznosila je 185.000 tona u odnosu na 429.000 u 2017. godini, naveo je javni institut koji se bavi poljoprivrednom i prehrambenom industrijom, dodajući da je to niže od prvih procena, već pesimističkih, objavljenih u oktobru kada je očekivana proizvodnja bila 265.000 tona ulja.

  Najpogođenija je južna oblast Puja koja sama predstavlja oko polovinu italijanske proizvodnje, ona je zabeležila pad proizvodnje od oko 65 odsto zbog mraza, posebno zbog snega u martu, i fitosanitarnih problema uključujući bakteriju ksilelu koja je pogodila maslinjake.

  Zbog pada proizvodnje cene su počele da rastu. Ekstra devičansko maslinovo ulje je u decembru koštalo 5,60 evra kilogram, što je 40 odsto više nego u junu, dok je na Siciliji dostiglo cenu od sedam evra po kilogramu.

  Cene su ipak niže nego prošle godine zbog velike produkcije u Španiji.

  Drugi proizvođači kao što su Grčka i Tunis su takođe imali tešku prošlu godinu, navodi institut.

  Grčko minstarstvo poljoprivrede saopštilo je u decembru da će proizvodnja maslinovog ulja pasti za 30 do 40 odsto zbog klimatskih uslova povoljnih za jednu vrstu insekta štetnog za ovu kulturu. Zimske temperature su bile niže nego obično a usledile su jake kiše u junu u Grčkoj.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE