Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kinezima izgradnja obilaznice i plan za tunel ISPOD KADINJAČE

  Predstavnici Vlade Srbije, Puteva Srbije i kineske građevinske kompanije Power Construction Corporation of China (Power China) potpisani su danas u Predsedništvu Srbije komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji pristupne saobraćajnice Gornji Milanovac – petlja Takovo, vredan 30 miliona evra.

  Ovom prilikom potpisan je i sporazum o izradi projekta za izgradnju obilaznica oko Požege, Užica, Loznice i tunela ispod prevoja Кadinjača.

  Pristupna saobraćajnica duga 9,4 kilometara

  U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadorke Kine Čen Bo ugovor i sporazum su u ime Srbije potpisali ministar građevinarstva Tomislav Momirović i vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

  Pristupna saobraćajnica Gornji Milanovac – petlja Takovo biće duga 9,4 kilometra, a radovi će početi aprila iduće godine.

  Obilaznica oko Požege biće u dužini 3,8 kilometara i spajaće državni put prvog reda Čačak-Požega-Užice i državni put prvog reda Kosjerić-Požega-Arilje sa petljom Požega na autoputu ka Crnoj Gori koji je u izgradnji.

  Obilaznica oko Užica u dužini oko 30 kilometara biće u profilu autoputa i deo autoputa ka Crnoj Gori, a obilaznica oko Loznice biće duga 13,6 kilometara i širine 30 metara i deo je projekta izgradnje brze saobraćajnice Valjevo-Loznica.

  Tunel ispod prevoja Kadinjača dužine 1,26 kilometara skratiće put od Užica do Bajine Bašte za šest kilometara.

  Projekat vredan 30 miliona evra

  Predsednik Srbije istakao je da će ove saobraćajnice, kada budu urađene, poboljšati život građana, jer će se povećati bezbednost na centralnim ulicama gradova, koji će biti rasterećene od kamionskog saobraćaja, poboljšaće se zaštita životne sredine, smanjenjem izduvnih gasova u naseljima, a ubrzaće se saobraćaj i skratiti vreme putovanja.

  Vučić je precizirao da procenjena vrednost obilaznice oko Gornjeg Milanovca, koja bi trebalo da bude završena do 2023. godine, iznosi 30 miliona evra.

  „To je najveće ulaganje za sam Gornji Milanovac, u nekoliko poslednjih decenija“, kazao je Vučić.

  Prema njegovim rečima, u prvom kvartalu 2024. biće završene obilaznice oko Užica, Požege i Loznice.

  „Tunel ispod prevoja Kadinjače je od presudnog značaja za zapadnu Srbiju, jer će put između Užice i Bajine Bašte, sa sadašnjih 45-50 minuta, skratiti na pola sata“, kazao je Vučić i dodao da bi tunel, vredan oko 60 miliona vera, trebalo da bude završen 2025. godine.

  Naveo je da je eksproprijacija u Užicu završena i da radovi brzo počinju, da na teritiriji Požege treba da se ubrza eksproprijacija, a na teritoriji Loznice da se završi.

  Vučić je najavio i da će uskoro biti potpisan ugovor za obilaznicu oko Kragujevca.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE