Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kinezi se ne zaustavljaju, Bor im nije dovoljan

  Kineska Ziđin majning grupa (Zijin Mining Group) ponudila je preuzimanje Nevsun risorsiza (Resources), rudarske kompanije koja razvija projekat nalazišta bakra Čukaru Peki u Boru i rudnik Biša u Eritreji, saopštila je danas kompanija Nevsun.

  Obe strane su sklopile sporazum prema kojem će Ziđin dati ponudu za preuzimanje svih emitovanih akcija Nevsuna po ceni od šest kanadskih dolara po akciji, tako da je ukupna ponuda vredna 1,88 milijardi kanadskih dolara (1,41 milijardi američkih dolara), a biće dostavljena najkasnije od 18. septembra.

  Nevsun je vodeća kompanija srednjeg obima koja se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije Rakita eksplorejšn (Rakita Exploration), i trenutno sprovodi projekat Čukaru Peki u Boru, nalazište bakra svetske klase u Srbiji, koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju, navodi se u saopštenju.

  Ta kompanija upravlja i rudnikom Biša u Eritreji, koji se bavi proizvodnjom bakra i cinka.

  Odbor direktora Nevsuna jednoglasno je preporučio akcionarima kompanije da prihvate ponudu Zidjina i odbiju neprijateljsku ponudu za preuzimanje koju je uputila kompanija Lundin, a koja ističe 9. novembra.

  Ponuda Ziđina je uslovljena minimalnim zahtevom za otkup 66 odsto akcija kompanije Nevsun.

  Predsednik Ziđina Čen Djinghe (Chen Jinghe) je rekao da ta kompanija posle preuzimanja Nevsuna namerava da u Srbiji na projektu Čukaru Peki brzo razvija Gornju zonu i u njoj otpočne proizvodnju bakra, kao i da nastavi da unapredjuje i definiše prvoklasne potencijale nalazišta Donja zona.

  Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenio je da je za Srbiju dobra vest da je kineski Ziđin, koji je izabran za strateškog partnera RTB-a, ponudio da preuzme Nevsun risorsiz, rudarsku kompaniju koja razvija projekat nalazišta bakra Čukaru Peki u Boru.

  „Ukoliko se realizuje ta ponuda to će biti dobro za Srbiju, a pre svega za borski region i eksploataciju bakra, jer to znači da kineska kompanija planira da dugoročno ostane na ovom tržištu“, rekao je Antić novinarima.

  On je dodao da ne može detaljnije da kometariše ponudu Ziđina dok ne bude realizovana, ali je istakao da je reč o dve firme koje su listirane na svetskim berzama.

  Kompanija Ziđin je pobednik na tenderu za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i ugovor bi uskoro trebalo da bude potpisan.

  To je vodeća je globalna rudarska kompanija specijalizovana za istraživanje i razvoj zlata, bakra, cinka i drugih mineralnih sirovina, a njena vrednost na berzi je približno 10 milijardi dolara.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • "rtb bor"

   DA LI SE RTB BOR IZVUKAO IZ KANĐI LOPOVLUKA? Ukoliko se realizuje aranžman sa kinezima RTB Bor ima perspektivu, pogotovu ako osvoji i nova rudna bogatstva u okolini Bora. Sledeća dobra faza bi bila oživljavanje industrije prerade bakra u viši stepen, koju je Spaskovski zatvorio i vratio RTB Bor na nivou iz 1938. godine. Potrebno je da ožive: Fabrika lak žice, Fabrika bakarne žice (takva se sada gradi u Zrenjaninu, Vučić bio na udaranje kamen temeljca 14. marta 2018. godine), Livnica bakra i bakarnih legura, Prerada metala, Fabrika opreme i delova i slično. Dalji razvoj pirometalurgije biće skopčan sa ograničenim kapacitetom topionice, jer je flaš peć Spskovskog ograničen na 80kt bakra godišnje, a takvi kapaciteti se u svetu grade samo iznad 200 kt bakra godišnje, što znači za povećanje proizvodnje na deklarisanih 150 kt godišnje neophodno je proširenje peći za topljenje izgrađene 2015. godine. To je proizvod vizionara, čelnika RTB Bor Spaskovski i podrške vlasti države. On je smanjio broj zapošljenih, sa nekadašnjih 24.000, na sadašnjih oko 5.000.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE