Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ni velike plate ne mogu da zadrže građevinare u Srbiji

  Ni velike plate, koje daleko premašuju prosek, nisu dovoljne da privuku i zadrže građevinske radnike u Srbiji, piše Blic.

  Iako građevinski radnici mogu da zarade platu i do 1.000 evra, na gradilištima širom Srbije ih je sve manje jer mahom odlaze na velika, inostrana tržišta gde imaju bolje uslove rada.

  Tesar u Beogradu može da zaradi oko 900 evra mesečno, kranista oko 1.000 evra, a armirač i malo više od te sume – ako je suditi po podacima iz oglasa. Kako navode iz građevinskih sindikata, to i jesu realne sume kada se priča o platama građevinara u Srbiji. Osim toga, plate su u konstantnom porastu, ali to je izgleda nedovoljno da zadrže domaću radnu snagu.

  Zbog toga na našim gradilištima sve više imamo radnike koji dolaze iz Albanije i Makedonije, dok naši majstori najčešće popunjavaju radna mesta ispod kranova u Nemačkoj, Austriji i Slovačkoj.

  Učešće građevinarstva i industrije građevinskog materijala u rastu srpskog BDP-a u prvih sedam meseci ove godine je čak 24 odsto, što je najveće učešće bilo koje industrije u porastu BDP-a. Taj porast prate i veće plate koje su, po mišljenju sindikalaca, i dalje male.

  Sindikalci dodaju i da žestoka konkurencija postoji kod naših bližih i daljih komšija. Samo Slovačka trenutno traži u Srbiji oko 2.000 građevinskih radnika, Nemačkoj zvanično fali 380.000, a nezvanično 1.200.000 građevinaca, pa su već pojednostavili dobijanje vize i proceduru odlaska. S druge strane, u Srbiji danas rade rumunski (na jednom od najvećih novosadskih gradilišta) i makedonski i albanski radnici (mahom u Beogradu).

  Izvor: Blic

  Foto: Pexels

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE