Kinezi preuzimaju 14 odsto Rosnjefta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kinezi preuzimaju 14 odsto Rosnjefta

  Firma CEFC iz Kine preuzeće udeo od 14 odsto u ruskoj državnoj naftnoj kompaniji “Rosnjeft” za 7,5 milijardi evra, što je pokazatelj sve veće saradnje Kine i Rusije u energetskom sektoru.

  Švajcarska kompanija za trgovinu sirovinama “Glenkor” saopštila je da je sa katarskom državnom kompanijom Katar investment autoriti dogovorila zajedničku prodaju udela od 14,16 odsto u “Rosnjeftu” kompaniji CEFC (China Energy Company Limited).

  Sporazum, koji je podložan izmenama u finalnim pregovorima, usledio je devet meseci pošto su “Glenkor” i Katar investment autoriti kupili 19,5 odsto kompanije “Rosnjeft”, koja će ostati u većinskom vlasništvu i pod kontrolom ruske države.

  Direktor “Rosnjefta” Igor Sečin, blizak saradnik predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je za rusku državnu televiziju da je sporazum Glenkora i Katar investment autoriti podstaknut obostranom željom dve kompanije da ublaže teške otplate duga.

  Sečin je kazao da će “Glenkor” i Katar investment autoriti zadržati udeo u “Rosnjeftu” koji su u decembru 2016. godine kupili sopstvenim novcem, a da će kompaniji Katar investment autoriti prodati deo koji su kupili na osnovu kredita.

  “Glenkor” je saopštio da će ubuduće posedovati oko 0,5 odsto vlasništva u Rosnjeftu, dok će Katar investment autoriti imati 4,7 odsto.

  Rusija je prethodnih godina razvila saradnju u oblasti nafte i gasa s Kinom, najvećim svetskim potrošačem energije.

  Ruska državna kompanija “Gasprom” sklopila je sporazum s Kinom 2014. godine, da joj dostavlja gas putem novog gasovoda “Snaga Sibira”, koji je još u izgradnji.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Rosneft

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE