Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Maske

  Kinezi napravili masku koja detektuje kovid-19

  Kineski naučnici su razvili masku koja može da otkrije kovid 19 ili virus gripa u vazduhu i upozori one koji je nose ako su bili izloženi virusima nakon desetominutnog razgovora sa zaraženom osobom.

  Senzori pričvršćeni za masku mogu da reaguju na samo 0,3 mikrolitra virusa u vazduhu, otkrivajući virus kovid 19 i viruse gripa H5H1 i H1N1 u vazduhu u roku od 10 minuta i da pošalju obaveštenja na uređaj, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

  Studija, koju predvodi šest naučnika saradnika UniverzitetaTongđi u Šangaju, objavljena je u naučnom časopisu Meter (Matter) 19. septembra.

  Novi uređaj, koji se montira izvan maske, sa punjivom litijumskom baterijom, testiran je prskanjem patogena na njega u zatvorenom prostoru, čime je simuliran realan scenario u kojem neko priča ili kašlje.

   

  Senzori su reagovali na tečnost u količini 70 do 560 puta manjoj od one koja nastaje kijanjem, šaljući upozorenja bežičnim uređajima poput telefona.

  Maske se i dalje nose

  Dugogodišnja pandemija je podstakla masovno nošenje maski. Međutim, ublažavanje mera vezanih za kovid 19 u mnogim zemljama je dovelo do pada upotrebe maski.

  Istraživanje kompanije Axios-Ipsos početkom septembra je pokazalo da 37 odsto Amerikanaca nosi masku izvan kuće, što je znatno manje u odnosu na 89 odsto pre dve godine.

  Međutim, upotreba maski je i dalje široko rasprostranjena u nekim zemljama uključujući Kinu, koja se drži striktne nulte-kovid politike. Takođe, mnogi ljudi su nastavili da nose maske da bi se zaštitili od virusa bez obzira na zvanične preporuke.

  Kon: Situacija sa koronom nikad povoljnija

   

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE