Kinezi i Rusi "PREOTELI" od EU rekonstrukciju srpskih železnica

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kinezi i Rusi “PREOTELI” od EU rekonstrukciju srpskih železnica

  Većim delom Kina, ali i Rusija, preuzele su radove, kreditiranje, ali delom i dokumentaciju koju je pripremila EU na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji, a reč je o modernizaciji oko 400 kilometara železničkih pruga koje decenijama propadaju, prenosi Radio Slobnodna Evropa (RSE).

  Pozivajući se na podatke o učešću EU u finansiranju modernizacije železnica u Srbiji, koje je dobio od delegacije EU u Srbiji, RSE navodi da je EU kroz bespovratna sredstva bila uključena u brojne projekte na modernizaciji železničkih pruga, za ključne i najduže deonice – ka granicama sa Mađarskom na severu i sa Severnom Makedonijom na jugu.

  U delegaciji Evropske unije za RSE su rekli da su i dalje spremni da “finansijski učestvuju na važnom infrastrukturnom projektu izgradnje pruge između Beograda i Niša”.

  Tu napominju da su o tome razgovarali i sa zvaničnicima Srbije, koji međutim kao partnera na ovom projektu – ističu Kinu.

  U delegaciji EU kažu da je projekat pruge između Beograda i Niša, čija je ukupna dužina 240 kilometara, među ključnim inicijativama koje je su prepoznate kao deo Ekonomsko investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

  “EU veruje da može da ponudi najbolje moguće uslove za velike investicije poput ove. Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je predstavljen u Beogradu pre samo nekoliko dana (8. oktobra) odličan je okvir za našu buduću saradnju sa Srbijom na razvoju infrastrukture”, navodi se u pisanoj izjavi delegacije EU u Srbiji.

  RSE, koji u opširnom tekstu pominje prugu Beograd-Budimpešta i druge projekte, navodi da iako se ističe da “različiti partneri doprinose ukupnom kvalitetu, u Srbiji se, u kontekstu modernizacije železnica, u prvi plan ističu projekti sa Kinom i Rusijom, kod kojih se modernizacija pruga realizuje kroz kreditna zaduživanja”.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE