Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  cene

  Kinezi će uskoro jesti srpsku govedinu: Domaće meso stizaće do Kine bez carina

  Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je danas da će Srbija moći da izvozi goveđe meso u Kinu.

  „Izvoz goveđeg mesa će u narednih pet godina biti potpuno liberalizovan za izvoz u Kinu“, rekao je Momirović za TV Blic govoreći o Sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije i Kine.

  Sporazum su dve zemlje potpisale 17. oktobra 2023. godine u Pekingu, a obuhvata 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine. Carina na izvezene proizvode iz Srbije će se postepeno smanjivati, pa će, na primer za vino biti po 20 odsto godišnje niža u narednih pet godina, dok se za rakiju skida po 10 odsto u narednih 10 godina.

  Važnost ukrupljavanja

  Momirović je naveo da je važno da se proizvođači ukrupnjavaju.

  U Srbiji razbijen lanac proizvodnje i prodaje falsifikata omiljenih proizvoda

  „Ovo je jedna mala revolucija koja će trajati od pet do deset godina. I ja se nadam da ćemo za deset godina imati ekonomsku razmenu od 15 milijardi evra sa Kinom“, rekao je Momirović.

  Srbija će, kako je rekao, jedina imati „ekskluzivno pravo da svoju robu u Kinu izvozi bez plaćanja carine, što će je predstaviti kao glavnog konkurenta svim zemljama u Evropi“.

  „Zamislite kad se srpsko vino za pet godina bude izvozilo na kinesko tržište bez carina, a sva druga vina – mađarska, hrvatska, italijanska, francuska moraju da plate carine koje iznose od 38 odsto do 62 odsto“, rekao je Momirović.

  Naveo je da je vino samo jedan od primera i da su u tu trgovinsku razmenu uključeni svi industrijski, mašinski i farmaceutski proizvodi.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE