Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kineski i britanski naučnici otkrili kako da iz elektronskog otpada izdvoje zlato

  Studija koju su nedavno sproveli kineski istraživači i njihove britanske kolege otkrila je da redukovani grafen oksid može sa velikom efikasnošću izdvojiti zlato iz elektronskog otpada, objavila je Sinhua.

  Kao dobar provodnik električne energije, zlato se široko koristi u elektronskim proizvodima, tako da je vađenje zlatnih resursa iz elektronskog otpada od velikog značaja.

  Međutim, ostaje izazov kako da se postigne visok kapacitet ekstrakcije i precizno izdvajanje ako je zlato samo u tragovima pomešano sa drugim elementima metala.

  Grupa naučnika sa Univerziteta Tsinghua, Šenžen instituta za naprednu tehnologiju pri Kineskoj akademiji nauka, Instituta za istraživanje metala u okviru Akedemije i Univerziteta u Mančesteru otkrila je da materijal redukovanog grafen oksida ima visoku sposobnost izvlačenja zlata u tragovima iz elektronskog otpada.

  Prema toj studiji, objavljenoj u časopisu Nature Communications, ovaj grafenski materijal može precizno izvući zlato iz elektronskog otpada bez drugih koegzistirajućih elemenata metala i bez upotrebe dodatne energije i materijala.

  Istraživači su takođe razvili metodu adsorpcije zlata zasnovanu na grafenskim filmovima, koja je pogodna za proizvodnju velikog obima i može efikasno i kontinuirano izvući resurse zlata iz elektronskog otpada.

  Taj metod koristi komercijalni grafen oksid kao jeftinu sirovinu, pružajući novo rešenje za održivi razvoj resursa zlata i reciklažu elektronskog otpada, navodi se u studiji.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE