Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kineske plate stižu Evropu, a šta to znači za nas?

  Najmnogoljudnija zemlja na svetu po visini plata dostigla je, pa i prestigla pojedine delove Evrope.

  Medijalne ili srednje plate u Šangaju (1.135 dolara), Pekingu (983 dolara) i Šenženu (938 dolara) veći je nego u najnovijoj članici Evropske unije Hrvatskoj, u kojoj medijalna neto plata iznosi 887 dolara, piše Forbs.

  Medijalna plata u Šangaju veća je nego u dvema najnovijim članicama Evrozone: Litvaniji (956 dolara) i Letoniji (1.005 dolara), dok je u Estoniji koja je u Evrozonu ušla 2011. prosek 1.256 dolara.

  U poslednjih 10 godina mnogi brojni radnici iz istočne Evrope pojavili su se na tržištu Evropske unije.

  S druge strane, Kina je 2002. postigla veći stepen integracije u globalno tržište rada pristupanjem Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Sve to je dovelo do stagnacije plata za niže kvalifikovane i fabričke radnike.

  „Uticaj globalizacije i ulazak Kine u Svetsku trgovinsku organizaciju 2002. značajno je povećao ponudu na tržištu rada“, kaže Nil Mekinon, ekonomista VTB Capitala.

  Povećana ponuda kineske radne snage i dotok jeftine robe iz Kine na svetsko tržište bili su pozitivni za potrošače, ali je prisililo istočnoevropske proizvođače da se bore s tom konkurencijom, odnosno da budu jeftiniji od Kineza.

  S obzirom na to da Kina, na neki način, postavlja standarde plata za proizvodne radnike, a u budućnosti i za plate u logističkim delatnostima vezanim za e-trgovinu, istočnoevropske zemlje mogu se jedino nadati da će se rast plata u toj najmnogoljudnijoj zemlji sveta nastaviti.

  Kineski udeo u svetskoj trgovini popeo se od 1990. kada je iznosio samo 2 posto, na čak 15 posto. Istovremeno, od 1990. istočnoevropske zemlje izašle su iz uticaja Rusije i pomakle se ka zapadu.

  Pre pada komunizma te su zemlje bile u manjoj ili većoj izolaciji. Radna snaga bila je relativno dobro edukovana, ali dotok kapitala i upravljanje je bilo ograničeno.

  S istočne strane Jadrana, nasuprot bogate Italije, nalazi se veliki bazen jeftine radne snage. Kineski radnici u Šangaju, Šenženu ili Pekingu u proseku zarađuju više od radnika u Albaniji, Rumuniji, Bugarskoj, Slovačkoj ili Crnoj Gori.

  Plate u Šangaju nisu mnogo niže ni od onih u Poljskoj, gde srednja plata iznosi 1.569 dolara. Tu negde je i Češka, gde plata u najbogatijem Pragu iznosi 1.400 dolara.

  Rast plata u Kini je impresivan i to je sjajna vest za Kineze. Ali jasno je da će plate u Kini, kao industrijskoj sili, određivati i plate u mnogim zemljama Evrope.

  Srednja ili takozvana „medijalna“ plata, odnosi se na onaj iznos plate koji deli skup svih plata na dva jednaka dela – polovina svih plata je ispod nje, a polovina iznad. Kada je reč o primanjima, medijalna plata je mnogo bolji pokazatelj životnog standarda.

  Izvor: Index

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE