Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Japanska čeličana prevarila 500 kompanija

  Broj klijenata kojima je japanski proizvođač čelika Kobe Stil isporučio proizvode nižeg kvaliteta od ugovorenog u carinskoj deklaraciji popeo se sa 200 na 500.

  Te kompanije su pogođene skandalom koji izbio u Kobe Stilu, a koji je početkom ove nedelje priznao da je čak celu deceniju sistematski krivotvorio carinske podatke o proizvodima od aluminijuma i bakra isporučenim za oko 200 klijenata, među kojima je navodno i Tojota.

  Zbog tog skandala, tržišna vrednost japanske kompanije je ove nedelje pala za 1,8 milijardi dolara. Iz kompanije je, takođe, saopšteno da su „neadekvatne radnje“ utvrđene kod još devet proizvoda.

  Priznanje Kobe Stila da je varao najnovije je u seriji skandala kontrole kvaliteta i upravljanja koji su pogodili velika japanska preduzeća poslednjih godina, potkopavajući reputaciju zemlje koja je na glasu po kvalitetu svojih proizvoda.

  Iz Kobea nisu imenovali nijednu od potencijalno pogođenih kompanija.

  Međutim, japanski list Nikei piše da su među pogođenim klijentima preduzeća Tojota i Micubiši Hevi Industris, proizvođač putničkog aviona Micubiši Ridženal DŽet.

  Dosadašnja istraga Kobe Stila je otkrila da su fabrikovani podaci za oko 19.300 tona aluminijumskih i 2.200 tona bakarnih proizvoda, kao i za 19.400 jedinica aluminijumskih zakovica i drugih komponentu koje su isporučene klijentima u periodu od septembra 2016. do avgusta 2017. godine.

  Izvor: B92, Tanjug

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE