Kina zabranila uvoz: Stari papir koji se sakuplja u Srbiji završiće na DEPONIJI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kina zabranila uvoz: Stari papir koji se sakuplja u Srbiji završiće na DEPONIJI

  Zbog dramatičnih dešavanja na svetskom tržištu otpada koje za posledicu ima sunovrat cene starog papira, otpadni karton koji se sakuplja u Srbiji mogao bi da završi, umesto u fabrikama za reciklažu, na deponijima i smetlištima, upozoravaju iz Ekostar Paka.

  Prema podacima Agencije za životnu sredinu u Srbiji se reciklira oko 110.000 tona otpadne papirne i kartonske ambalaže godišnje. Prema procenama Udruženja sakupljača u 2020. godini bi ova brojka mogla da bude i za 20 odsto manja, jer sve više sakupljača zbog neisplativosti odustaje od ovog posla.

  Problemi su počeli u julu 2017. godine kada je Vlada Kine odlučila da očisti zemlju od evropskog i američkog smeća i zabrani uvoz otpadnog kartona i plastike, navodi se u saopštenju.

  Do tada, Kina je bila najveći svetski uvoznik otpada. Oko 70 procenata plastičnog i papirnog otpada iz Evrope, i 60 odsto otpada Sjedinjenih Država se prerađivao u kineskim reciklažnim postrojenjima sa minimumom ekoloških standarda.

  Kineska zabrana uvoza otpada, ostavila je Evropu čak sa 8 miliona tona otpadnog papira viška. Kapaciteti reciklažne industrije u Evropi nedovoljni su da zadovolje potrebe tržišta, pa su ovi viškovi doveli do sunovrata cene starog papira – FOEX index je pao za više od 300 odsto. Situaciju dodatno otežava činjenica da je nemačka privreda, koja je jedan od najvećih potrošača recikliranog papira, u recesiji, pa su male šanse za oporavak tržišta u skorije vreme.

  Kako bi se sprečio pad stope reciklaže u Srbiji, Udruženje sakupljača neopasnog otpada predlaže povećanje naknada za ambalažu, koju po Zakonu o ambalaži i ambalažnom otpadu plaćaju sve firme koje na tržište plasiraju preko jedne tone ambalaže godišnje. Svrha nakada jeste da omogući razvoj infrastrukture za sakupljanje i reciklažu, i uspostavljanje sistema primarne selekcije otpada iz privrede i domaćinstva kroz pokrivanje logističkih troškova sakupljača i komunalnih preduzeća.

  Primena principa produžene odgovornosti proizvođača omogućava da trošak sakupljanja i reciklaže ambalažnog otpada pokrivaju „zagađivači“, odnosno kompanije koje su ovu ambalažu stavile na tržište.

  Do nedavno se u Srbiji sakupljalo više od 60 odsto kartonske ambalaže koju privreda plasira na tržište, povećanje naknada sakupljačima omogućilo bi da se nastavi razvoj reciklaže i lakše dostignu visoki ciljevi EU, koji propisuju stopu reciklaže papira od čak 75 odsto u 2025. godini.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Ekostar Pak

  What's your reaction?

  Komentari

  • Snezana

   Otpadni karton i papir se sjajno mogu upotrebiti za dobijanje komposta kada se pomesaju sa zelenom biljnom masom (pokosena trava, korovi, lisce, kuhinjski otpad biljnog porekla i sl). Mogla bi gradska postrojenja za prikupljanje otpada da se bave kompostiranjem koristeci i otpadni karton i da se takvim kvalitetnim kompostom oplemene oranice kojima - vec u kriticnom procentu - nedostaje organska materija. Tako bi se na najbolji moguci nacin iskoristio sav otpad dajuci novu - neprocenjivu - vrednost.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE