Kancelarka traži poskupljenje: "Ne mogu bataci da koštaju 2 EUR, to je neizdrživo"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kancelarka traži poskupljenje: “Ne mogu bataci da koštaju 2 EUR, to je neizdrživo”

  Nemačka kancelarka Angela Merkel organizovala je krizni “mesni samit” na koji je pozvala menadžere najvećih maloprodajnih lanaca, a glavni zahtev koji je stavila pred njih je da meso pod hitno mora poskupeti.

  Mekelova je na sastanak koji je organizovala zajedno sa ministarkom poljoprivrede Julijom Klockner te ministrom privrede Peterom Altmaierom, pozvani su predstavnici Lidla, Aldija, Rewea te Edeke.

  “Pileći bataci u maloprodaji koštaju samo dva evra za kilogram i to je jednostavno nepristojno, to je neizdrživo”, kazala je ministarka Klokner.  Ministar privrede je i najavio kako se razmatraju i regulativne mere, odnosno posebni nameti ako cena mesa ne bude rasla.

  Mediji prenose da se poskupljenje mesa traži da bi se višak zarade preneo na farmere, uzgajivače mesa, te male posrednike u poljoprivredi.

  Veliki lanci jednostavno ih “gaze” spuštanjem cena, odnosno uslovljavanjem otkupa proizvodnjom (skoro) bez zarade.

  Na taj način snižene su maloprodajne cene mesa, ali je ugrožen opstanak celog jednog sektora poljoprivredne proizvodnje u Nemačkoj.

  Veliki lanci jednostavno idu prema uzgajivačima sa stavom “prihvati ili odbij ponuđenu cenu”, koja je neretko ispod granice isplativosti. Pogotovo kada se uzme u obzir i relativno visok trošak opreme za peradarsku ili svinjogojsku proizvodnju, bez koje je nemoguće postići dovoljno dobru konverziju kako bi cela proizvodnja bila isplativa.

  Slična je situacija i s proizvođačima jaja koji svoje proizvode moraju pakovati u posebnu ambalažu, prema zahtevima navedena četiri maloprodajna lanca koji “drže” čak 85 odsto tržišta mesa i jaja u Nemačkoj.

  Situacija je još teža, prema svemu sudeći, u Nemačkoj koja ima jeftinije meso nego sve susedne države, uključujući i Poljsku i Dansku koje su inače veliki proizvođači mesa s razgranatom svinjogojskom, govedarskom i peradarskom industrijom. U odnosu na susedne Belgiju, Holandiju i Francusku. Nemci imaju upoal jeftinije meso u maloprodaji.

  Upravo zbog toga sve više raste nezadovoljstvo među nemačkim farmerima koji protiv dampinga koji, kako tvrde, provode veliki trgovački lanci, planiraju pokrenuti i šire akcije.

  Izvor: Nezavisne novine

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE