PRVI PUT u skoro dve godine Kina smanjila ključne kamatne stope

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kina, zastava

  PRVI PUT u skoro dve godine Kina smanjila ključne kamatne stope

  Kina je neočekivano snizila ključnu kamatnu stopu prvi put u skoro dve godine, nakon što su zvanični podaci pokazali da je njen ekonomski rast usporen.

  BDP Kine porastao je za četiri odsto u poslednja tri meseca 2021. godine u odnosu na godinu dana ranije, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku. To je bilo bolje nego što je većina ekonomista predvidela, ali je bilo mnogo sporije nego u prethodnom kvartalu.

  Narodna banka Kine (PBOC) saopštila je da, prvi put od aprila 2020. godine snižava kamatnu stopu na 700 milijardi juana (110,19 milijardi dolara) za jednogodišnje srednjoročne zajmove (MLF) nekim finansijskim institucijama.

  „Odluka PBOC-a da popusti početkom januara sugeriše da se ekonomski pritisak na smanjenje pojačao krajem 2021. i da prostor za poboljšanja u prvom kvartalu ove godine nije ogroman“, rekao je Ken Cheung, glavni azijski devizni strateg u Mizuho banci.

  Cheung očekuje da bi PBOC ove godine mogla da donese više mera ublažavanja nego što su ranije očekivali tržišni analitičari, prenosi Rojters.

  Takva očekivanja su se odrazila i na tržište obveznica, pri čemu su kineski 10-godišnji trezorski fjučersi porasli na najviši nivo od juna 2020., dok je prinos na kineske referentne 10-godišnje državne obveznice pao za više od 2 bazna poena u ranoj trgovini.

  Tržišni analitičari su izjavili da su veličina smanjenja stope i tajming bili veliko iznenađenje, i veruju da bi mogao da usledi dalji monetarni stimulans.

  Sa 500 milijardi juana zajmova MLF koji dospevaju u ponedeljak, operacija je rezultirala neto injekcijom od 200 milijardi juana u bankarski sistem.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE