Kina pokrenula prvi POTPUNO DOMAĆI nuklearni reaktor

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kina pokrenula prvi POTPUNO DOMAĆI nuklearni reaktor

  Kina je pokrenula svoj prvi nuklearni reaktor u celosti proizveden u zemlji, Hualong Jedan, što je važan korak ka željenoj nezavisnosti od zapadne tehnologije.

  Reaktor je priključen na elektrodistributivnu mrežu i prema navodima Kineske nacionalne nuklearne korporacije (CNNC), godišnje može da proizvede oko 10 milijardi kilovat-sati struje, kao i da smanji emisiju ugljenika za 8,16 miliona tona.

  U saopštenju CNNC se navodi da je Kina tako srušila i “monopol strane tehnologije u nuklearnim pitanjima”.

  Kineske nuklearne elektrane su u 2019. obezbeđivale samo oko pet odsto neophodne električne energije, ali se taj udeo mora povećati da bi Kina ispunila svoj cilj i postala karbonski neutralna do 2060. godine. Karbonska neutralnost znači da je postignuta ravnoteža emisija gasova staklene bašte i njihovog izvlačenja iz atmosfere.

  Smanjenje zavisnosti od zapadnih tehnologija u strateškim sektorima, kakav je i nuklearna energija, jedan je od ključnih ciljeva kineske strategije definisane planom “Napravljeno u Kini 2025”.

  Zbog toga su kineske firme dobile milijarde državne pomoći, što je politika koja smeta kineskim trgovinskim partnerima i bila je jedan od povoda za trgovinski rat sa SAD. Rad na razvoju reaktora Hualong Jedan počeo je 2015, a trenutno se u zemlji i inostranstvu gradi još šest reaktora, navela je CNNC.

  Kina ima 47 nuklearnih elektrana ukupnog kapaciteta 48,75 miliona kilovata, što je stavlja na treće mesto u svetu, iza SAD i Francuske.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE