Katar napušta "klub naftaša"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Katar napušta “klub naftaša”

  Ministar za energetiku Katara Sad bin Šrida el Kabi saopštio je da je Doha odlučila da od 1. januara 2019. godine izađe iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

  Kabi je na konferenciji za medije u Dohi rekao je da je odluka o povlačenju odražava želju Katara da se usredsredi na planove za razvoj i povećanje proizvodnje prirodnog gasa sa 77 na 110 miliona tona godišnje”, prenela je državna naftna kompanija Katar petroleum.

  Istakao je da će Katar nastaviti da proizvodi naftu, ali će se koncentrisati na proizvodnju gasa, jer je najveći svetski izvoznik tog energenta.

  Ministarski sastanak OPEK posvećen smanjenju proizvodnje nafte trebalo bi da bude održan 6. i 7. decembra u Beču. Kabi je dodao da će Katar, koji je član OPEK 57 godina, učestvovati na tom sastanku i da će se pridržavati svojih obaveza.

  Samo da druge članice ne krenu za Katarom

  Namera Katara da posle skoro 60 godina napusti “klub naftaša” izazvaće dalji pad cena nafte, ali očekuje se da će taj “udar” biti kratkoročan, navode ruski eksperti iz oblasti energetike.

  Katar je mali proizvođač nafte. U oktobru je zemlja proizvodila samo 610 hiljada barela nafte dnevno. Zbog toga ruski eksperti veruju da se povećanje proizvodnje nafte u Kataru neće značajno odraziti na globalno tržište. U tom pogledu, s aspekta ponude i potražnje, ništa se neće promeniti izlaskom Katara iz OPEK.

  Pojedini ruski eksperti smatraju da je ovo u neku ruku politička i simbolična odluka Dohe, s obzirom na loše odnose sa Saudijskom Arabijom, zemljom koja igra glavnu ulogu u OPEK.

  Eksperti ističu da je sada glavno pitanje da li bi i druge zemlje mogle da krenu putem Katara i gde bi to odvelo. Dok jedini ističu da trenutno nema garancija da neke druge države neće napustiti OPEK kako bi radile u sopstvenim interesima i povećale proizvodnju, drugi takav razvoj događaja kategorično odbacuju, navodeći da bi to dovelo do propasti OPEK.

  Kako objašnjavaju, u tom slučaju niko ne bi regulisao obim proizvodnje, što bi dovelo do prekomerne količine nafte na tržištu, a cena “crnog zlata” bi pala. Takav scenario nijedna zemlja ne želi i zbog toga se veruje da niko osim Katara neće izaći iz OPEK.

  Izvor: Beta, Sputnjik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE