Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, CV

  Kandidati treba da postave OVO PITANJE poslodavcu zbog masovnih otpuštanja

  Teško možete da predvidite da li i kada možete izgubiti posao. Tekuća godina je počela masovnim otpuštanjima u velikim tehnološkim kompanijama, finansijskim sektorima i u onima koji se bave nekretninama, što je navelo neke ekonomiste da upozore da je „recesija belih okovratnika“ na pomolu.

  Noviji zaposleni su često među prvima koji su na meti otpuštanja od strane kompanija u recesiji prema popularnom pristupu „poslednji ušao, prvi izašao“.

  Ako ste na tržištu kandidat za novi posao, možda ćete biti zabrinuti šta to znači za vas. Međutim, postavljanje pravih pitanja tokom intervjua može vam reći mnogo o sigurnosti funkcije i kompanije.

  Bert Bin je izvršni direktor kompanije Insight Global, jedne od najvećih IT kompanija u SAD, gde je podjednako savetovao menadžere i kandidate o tome kako da se kreću na burnom tržištu rada, piše CNBC Make It.

  Posao, kandidati

  Posao, kandidati (Pexels)

  Kandidati proveravaju stabilnost kompanije

  Razgovor za posao, kazao je on, najbolji je alat koji možete koristiti da biste utvrdili stabilnost kompanije i sigurnost određene uloge na koju ste se prijavili.

  Samo treba da postavite intervjueru jedno pitanje: „Koliko će ova uloga biti bliska osnovnim funkcijama onoga što kompanija radi, i da li bih radio na projektima koji su kritični za misiju ili bliže prihodima?“

  Odgovor bi trebalo da otkrije koji su prioriteti kompanije trenutno i koliko je posao u skladu sa tim ciljevima. Ako je uloga u novijem, eksperimentalnom timu, ili u odeljenju koje se bori, to bi mogla biti crvena zastava, istakao je Bin.

  Posao, poslodavci, kandidati

  Posao, kandidati (Unsplash)

  Kako se menadžer za zapošljavanje ponaša?

  „Kad god vremena postanu teška i poslovni lideri se suoče sa povećanim pritiskom da ispune svoje ciljeve prihoda, oni će učiniti sve što mogu da ne smanje broj ljudi koji im pomažu da dostignu te brojke. Zbog toga vidimo da se toliko mnogo regrutovaca otpušta u tehnološkim kompanijama, na primer, jer se ti poslovi ne vide kao kritični za održavanje posla“, objasnio je Bin.

  Takođe treba da obratite veliku pažnju na to kako se menadžer za zapošljavanje ponaša prema vama tokom procesa prijave: da li izgleda kao da je uzbuđen što će vas uključiti ili im zapošljavanje izgleda kao naporan posao? Da li se pravovremeno javljaju kandidatima ili treba da ih kontaktirate tri puta pre nego što dobijete odgovor?

  „Budite oprezni… Ovo su sve znaci apatične kompanijske kulture“, zaključio je on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE