Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kakvu PSIHU DECE stvaraju NARCISOIDNI roditelji

  Kada se priča o narcisoidnosti u roditeljstvu ključne reči su oblikovanje i odražavanje. Dete upija, preuzima obrace i počinje da da preslikava lik pred sobom. Ali roditelji drže ogledalo. Nažalost ono potpuno može iskriviti lik i psihu deteta pred njim.

  Roditelj je pozitivno ogledalo za svoje dete i ono njegove poteze gleda kao afirmativne i one koje treba da preslika i preuzme. Deca bezuslovno vole roditelje i kopirajući ih počinju samim tim da vole sebe.

  Kada je roditelj narcisoidan on očekuje da dete bude njegova projekcija i da vodi računa o roditelju umesto da bude suprotno. Samoljubiva majka, na primer može tražiti od ćerke da se oblači, ponaša, hoda, češlja se i šminka baš kao ona. Otac koji ima problem sa autoritetom, a uz to je narcis, može konstantno tražiti da dete hrani njegov ego stalnim strahom i povlađivanjem ocu.

  Narcisi imaju iskrivljenu sliku sebe koja je njihova rana i njima nije klučno ko su oni zapravo ili njihovo JA već slika njihovog JA. Dete oseća da treba da zaceli ovu ranu, a za roditelja je jedini način da se to postigne veličanje njega, prikazivanje u lepom svetlu bez obzira na realnost njihovog ponašanja, misli i osećanja. Takvi roditelji čak i kada su okrutni i nepravedni žele da to vide u dobrom svetlu.

  Narcizam je zapravo skup poremećaja realnosti u osobi. On čini da dete takve osobe u potpunosti podredi sebe u službi roditeljske slike JA. Veoma osetljiva deca nerealne potrebe svojih roditelja prebacuju na sebe i postaju njihovi štićenici. Nesvesno oni štite roditelje od sopstvene spoznaje o tome ko su zapravo ljudi koji su ih odgajili.

  dete-devojcica-pogled-PX

  Dete će potisnuti sopstvenu intuiciju, rasuđivanja i stavove kako bi udovoljili roditelju kojem je konstantno potrebna pažnja. Ono što je veoma loše u ovakvom odnosu jeste činjenica da dete polako gubi intuiciju i sopstvenu mogućnost rasuđivanja te u kontaktu sa drugima povlađuje i njima ili kasnije u vezi i braku ugrožava druge nametanjem jednog od roditelja.

  Deca narcisa često se osećaju u drugom planu i usamljeno jer nisu svojim roditeljima na prvom mestu. Zato se u kasnijem životu mogu desiti razni problemi u odabiru partnera koji im možda pruži malo pažnje zarad čega su spremni da pretrpe mnogo.

  Narcisi nisu svesni da njihova deca mogu da prolaze veoma teške psihičke probleme i da često krive isključivo sebe za probleme svojih roditelja. Oni takođe imaju osećaj da nikada nisu dovoljno dobri. Psychology today je objavio da oni čiji su roditelji samoljubivi imaju bojazan da će biti sebični svaki put kada imaju svoje mišljenje, pričaju za sebe ili imaju neka htenja. Kao i da će izdati roditelje ukoliko pokažu samopouzdanje.

  [preporucene_vesti ids=“258694, 258367, 264229″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  Piše: D.G.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE