Kakve veze ima kafa sa pravim prijateljem sa vašim uspehom i srećom?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kakve veze ima kafa sa pravim prijateljem sa vašim uspehom i srećom?

  Koliko je važno da vas neko podržava, ohrabruje i podseća vas na to da ste pametni i da možete mnogo toga – znate i sami. Ipak, nauka ima neke konkretne dokaze.

  Naime, istraživači su objavili u žurnalu “Plos One” zaključke eksperimenta u kome je učestvovalo 221 student sa Ohajo Univerziteta.

  Studenti psihologije su prvo radili vežbu u kojoj su rangirali vrednosti (porodične/prijateljske, duhovne/religijske, naučne/saznajne) i to po redu koji je za njih imao značaj.

  Zatim su podeljeni u dve grupe – jedna grupa je trebalo da 10-15 minuta piše o tome zašto im je njihova najveća vrednost (koju su najviše rangirali) značila do sada. Druga grupa je bila “kontrolna”, i trebalo je da piše o tome kako je njihova najniže rangirana vrednost mogla da bude značajna za druge.

  Ova vežba urađena je na početku kursa, a zatim je ponovljena na početku prvog ispita – iz matematike.

  Istraživači su uvideli da su studenti, koji su se našli u prvoj grupi, i pisali o svojoj najvećoj vrlini, bolje uradili test u odnosu na one iz “kontrolne” grupe.

  Kakve veze imaju lične vrednosti sa testom iz matematike?

  Prema naučnicima, ali i drugim studijama koje su pokazale slične rezultate, ključno je to što studenti imaju vremena da razmotre svoje prioritete i svoj indentitet, manje su pod stresom i test iz matematike ne deluje im toliko zastrašujuće.

  Ima efekat grudve snega koja se kotrlja niz brdo. Potvrde vrednosti pomažu da studenti osvoje neke male “pobede” na času. To ih vodi do toga da pokušavaju i teže stvari i uspeju u tome, i to pravi ciklus uspeha,” rekla je Elen Piters (Ellen Peters), vodeći autor studije i profesor psihologije u Ohaju.

  Kako bismo to mogli da primenimo na naš život?

  Možete da sedite svakog dana i zapisujete u dnevnik neka vaša lična dostignuća, uspehe, male ili velike napretke, srećne trenutke, nešto što ste postigli… Možete i da se podsećate nekih ranijih “pobeda”. Takođe, možete da radite i druge stvari u kojima ste dobri i koje vas ispunjavaju. Ili da učite nešto novo, i da svakog dana gledate koliko ste napredovali.

  Isti efekat može da ima i kafa sa dobrim drugom ili drugaricom – pravim prijateljima koji vas podsećaju koliko vredite i koji veruju u vas i onda kada vi već dugo sumnjate u sebe. Ta kafa sa prijateljem imaće i veći efekat za vašu dušu. A to će se dalje odražavati i na vaše samopouzdanje i sve drugo što ćete nadalje raditi.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE