Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako su se sobarice na Majorci izborile za svoja radna prava

  Sobarice na Majorci sa uspehom se bore za svoja prava.

  Mnoge žene koje na španskom ostrvu Majorci rade kao sobarice smatraju da su iskorišćene i bore se za bolje uslove rada. Organizovale su se i postigle određene uspehe.

  Jedna od njih Sara del Mar već 19 godina radi kao sobarica u istom hotelu, u mestu Magaluf na Majorci.

  Uprkos svakodnevnim monotonim kretnjama, uprkos stalnom saginjanju i podizanju tereta, ona je do sada ostala pošteđena tipičnih profesionalnih bolesti: diskus hernije, sindroma karpalnog kanala ili tzv. teniskog lakta.

  Mnoge od 30.000 njenih koleginica na Balearskim ostrvima nisu te sreće.

  Za šest sati da očisti 24 sobe

  Sara del Mar je već šest godina predsednica udruženja sobarica „Kellys Union Baleares“ na Majorci. „Kellys“, to je skraćenica španskog pojma „one koje čiste“. To praktično rade samo žene, a polovina njih su strankinje, procenjuje Sara del Mar, piše Dojče vele.

  Ona sama mora svakog dana da očisti i pospremiti 24 sobe.

  Kaže da je to skoro nemoguće uspeti za šest sati, koliko ima na raspolaganju. Priča i da ima koleginica koje dobijaju i znatno više posla.

  „Pritisak je ogroman. Mnoge od nas nemaju pauzu za ručak, čak ništa i ne piju dok rade da ne bi gubile vreme odlaskom na WC.“

  Skrenule pažnju na svoj problem

  Proteklih godina u Španiji skoro nijedna grupa radnika nije privukla toliko pažnje kao sobarice.

  To pokazuje i činjenica da je španski premijer Pedro Sančez početkom oktobra, tokom svoje zvanične posete ostrvu, primio i predstavnice udruženja sobarica.

  Obećao im je da će njegova vlada odlučno raditi na daljem poboljšanju njihovih uslova rada. Kako je istaknuto u saopštenju nakon sastanka, „bez sobarica ne bi funkcionisao turizam koji je toliko važan za našu privredu.“

  Na prvi pogled, udruženje je od svog osnivanja 2016. postiglo dosta toga. Mnoga najčešća oboljenja u međuvremenu su priznata kao profesionalne bolesti. Tarifni ugovor za turističke radnike na Balearskim ostrvima, koji se odnosi i na njih, smatra se jednim od najpovoljnijih za radnike u čitavoj Španiji. S neto platom od oko 1.400 evra, one su bolje plaćene nego mnogi drugi radnici na Majorci.

   

  Simbol jedne društvene grupe

  Nedavno su vlasti na Balearskim ostrvima čak obavezale sve vlasnike hotela da nabave krevete čiju je visinu moguće regulisati, kako bi se sobaricama olakšao posao.

  Ta odluka izazvala je veliko nezadovoljstvo hotelijera, jer su za njeno izvršenje potrebne velike investicije.

  No, nakon što su se organizovale, sobarice su postale veoma odlučne. „Mi smo postigle sve to, jer smo izašle na ulicu“, kaže Sara del Mar.

  Organizovale su demonstracije na velikim trgovima u svim važnim gradovima zemlje.

  Ali, to nije jedini razlog uspeha, tvrde u odeljenju za ravnopravnost u upravi Majorke.

  Oni smatraju da su sobarice privukle toliku pažnju javnosti zato što predstavljaju društvenu grupu koja je u Španiji dugo bila zanemarena: žene koje uz velika odricanja i u teškim uslovima rizikuju svoje zdravlje kako bi prehranile porodicu. A u tome što se španski premijer na Majorci sastao s predstavnicama sobarica, veliku ulogu igra i simbolika.

  Najvažniji zahtev još nije ispunjen

  Ipak, najvažniji zahtev udruženja „Kellys Union Baleares“ još nije ispunjen. Sobarice traže da dnevnu normu više ne utvrđuju sami poslodavci, dakle oni koji na sve načine pokušavaju da smanje troškove osoblja.

  Umesto toga, kaže Sara del Mar, trebalo bi da postoje objektivni kriterijumi prilikom određivanja koliko soba dnevno je prihvatljivo.

  Pridržavanje tog pravila trebalo bi da kontroliše jedan nezavisni organ. Udruženje je u svakom slučaju uspelo da postigne to da se na Majorci sada sprovodi jedno istraživanje koje pokušava da proceni koji su to „objektivni kriterijumi“.

  To što je Sara del Mar, uprkos teškom poslu, do danas ostala zdrava, možda je i rezultat njene odlučnosti.

  Naime, kada je pre nekog vremena imala osećaj da je norma u hotelu postala suviše naporna, prijavila je svog poslodavca radnoj inspekciji. Nakon kontrole, dali su joj za pravo.

  „Sutradan je zaposlena još jedna dodatna koleginica“, kaže Sara del Mar.

  Hotelijeri i ugostitelji traže NOVU POMOĆ države i radnike iz Bangladeša

  Izvor: DW

  Foto: Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE