Kako se spremiti za polaganje C kategorije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako se spremiti za polaganje C kategorije

  Polaganje za kamion, odnosno za C kategoriju složenije je od polaganja za automobil ili motocikl. Zahteva da kandidati ispunjavaju određene uslove, kao i da prođu određenu proceduru. Danas, znatno su promenjeni i detaljnije određeni i prošireni uslovi za ovu kategoriju vozača.

  U ovom tekstu, pitali smo instruktore vožnje auto škole Pavlin ključna pitanja koja zanimaju sve kandidate za obuku i polaganje za C kategoriju. U nastavku slede i detaljni odgovori, kao i informacije od značaja za sve zainteresovane i buduće polagače.

   

  Koji su uslovi koje kandidati moraju ispunjavati da bi se prijavili za obuku za C kategoriju?

   Instruktori: Da bi kandidati bili u mogućnosti da se obučavaju za kamion, prvenstveno je potrebno da imaju 20 godina života. Sa druge strane, kada prođe teorijski i praktičan deo obuke koji realizuje auto škola, na polaganje vozačkog ispita za C kategoriju mogu izaći ako imaju navršenu 21 godinu života. Uz sve navedeno, kandidati je potrebno da imaju vozačku dozvolu B kategorije najmanje 2 godine, a da se ne radi o probnoj dozvoli. Ostali, standardni uslovi jeste posedovanje važeće lične karte i obavljenog detaljnog lekarskog pregleda za ovu kategoriju, koje nije starije od godinu dana.

   

  Kako izgleda teorijska obuka i ispit za C kategoriju?

   Instruktori: Teorijska obuka za C kategoriju realizuje se u trajanju od 7 časova, nakon čega se može izvršiti prijava za polaganje ovog dela ispita vožnje. Maksimalno dnevno može se realizovati 3 časa teorijske obuke. Ovaj deo ispita podrazumeva testove, koji se sastoje od standardnih zatvorenih pitanja, ali i ilustracija na kojima se nalaze različite saobraćajne situacije. Tek kada se položi teorijski deo ispita, otvara se mogućnost za praktičnu obuku i ispit.

   

   Kako izgleda praktična obuka i ispit za polaganje za kamion?

   Instruktori: Praktičan deo obuke sastoji se iz časova vožnje, na obeleženom poligonu, ulicama i otvorenim putevima, uz prisustvo instruktora. Da bi se obuka otpočela u vozilu, potreban je položen teorijski deo ispita i lekarsko uverenje. Trajanje obuke vožnje je 15 časova, a maksimalno dnevno mogu se voziti dva časa. Nakon realizovanih časova, sledi pratični ispit. Podrazumeva vožnju na poligonu i putevima u jednom danu, tako što se bira jedan od 15 predviđenih praktičnih zadataka, odnosno aktivnosti koje kandidat treba da izvrši.

   

  Kako se utvrđuje da li je kandidat položio vožnju za C kategoriju vozila?

   Instruktori: Nakon svih sprovedenih aktivnosti kandidata, ocenjuju se njegove sposobnosti u pogledu vožnje. Komisiju čine dva člana iz MUP-a, od kojih svaki daje pozitivnu ili negativnu ocenu. Ukoliko oba člana daju pozitivnu ocenu kandidat je položio vožnju, u suprotnom nije položio i može opet da, ukoliko želi polaže za ovu kategoriju. U slučaju da jedan kandidat da pozitivnu, a drugi negativnu ocenu, kandidat nije položio vožnju.

   

  Koja je okvirna cena za polaganje za kamion?

   Instruktori: Polaganje za kamion nameće određene novčane izdatke, koji se uglavnom u vrlo maloj meri razlikuju od jedne do druge auto škole. Ukupna cena polaganja za C kategoriju bude između 400 i 450 evra, a sastoji se iz troškova teorijske obuke što je oko 40 evra, i praktične obuke – nekih 300 evra. Dodatno, oko 80 evra, odnosno tačno po 5.000 dinara koštaju teorijski i praktični deo ispita za ovu kategoriju.

  Kandidatima poručujemo da budu spremni na kontinuirano učenje, odgovornu vožnju i sticanje iskustava uz stručne instruktore auto škole.

  Izvor: PR tekst

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Komentari

  • MMS Car

   Upravljanje kamionom pogotovo sa prikolicom je malo komplikovanije ali saobracajni propisi su isti za sve...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE