Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako postići mlađe i svežije, a ne drugačije lice?

  „Sve teče, sve se menja”, govorio je Heraklit iz Efesa, i to je neminovno, a neminovnost je jedna od najmoćnijih životnih sila, koja oduvek deluje kako na čoveka tako i na ljudska društva u celini. I prolaznost života je neminovnost, kao što su i promene koje čoveku donosi starenje

  Sa protokom godina dolazi do brojnih strukturnih promena u telu, pa i u tkivima lica i vrata. To je normalan proces starenja, biološki programiran. Međutim, kada će te promene postati upadljive, pogotovo na licu, zavisi od mnogo činilaca, jer se biološka i hronološka starost ne poklapaju kod svih ljudi. Lice, naime, može imati stariji izgled od očekivanog za određene godine, što je posledica sinergije između genetike, načina života, vrste posla, izloženosti spoljnim faktorima, uticaju neprijatnih događaja i teških životnih izazova i sl. Isto tako, lice može izgledati mlađe 15, pa i 20 godina, od očekivanog za hronološko doba, kako tvrde gerontolozi, a što je, takođe, uslovljeno pomenutim faktorima.

  Kako se proces starenja odražava na licu i vratu?

  Osnovna odlika ovog neumitnog procesa na koži lica i vrata jeste gubitak zategnutosti, glatkoće, svežine i jedrine tkiva, zbog propadanja kolagenih vlakana, čija se količina smanjuje, kao i dubljih kožnih struktura, te gubitka elastičnosti zbog propadanja finih elastičnih vlakana – filamenata, koja postaju tanka i fragmentirana. Ove procese prati i redukcija vaskularne mreže krvnih sudova, a zbog svega pomenutog se koža lica i vrata vremenom opušta, pada, gubi sjaj i jedrinu, bora se i bledi. Potkožna masna tkiva lica i vrata podležu masnoj atrofiji, koja je praćena gravitacionom redistribucijom mekih tkiva, zbog čega se gube uobičajene konture lica, koža se nabira, a bore pojačavaju. Promene vezane za smanjenje gustine kosti i gubitak koštane mase u regiji donje i gornje vilice, te čeone kosti –doprinose povećanju opšteg propadanja, naročito u poznim godinama, s kraja osme i u devetoj deceniji života. Faktori kao što su prekomerno sunčanje tokom života ili neadekvatna zaštita od UV zračenja, izloženost ekstremnim temperaturama i vremenskim uslovima, neadekvatna nega i sl. već u šestoj deceniji dovode do jače destrukcije strukturnih elemenata kože, elastoze, odnosno dezintegracije i dezorganizacije elastičnih vlakana i degeneracije kolagenih vlakana i promena na koži, čija je posledica izgled stariji od očekivanog u tom dobu.

  Da li se izgled lica i vrata može podmladiti, odnosno da li se znaci starenja mogu ukloniti ili primetno ublažiti?

  Savremena estetska hirurgija u pravcu podmlađivanja lica i vrata ili, kako se popularno kaže, u pravcu „oduzimanja godina” nudi nekoliko efektnih rešenja: od konzervativnih nehirurških i neinvazivnih tehnika podmlađivanja do klasičnih hirurških tehnika zatezanja lica i vrata – fejsliftinga i njihovih najnovijih modifikacija.

  Danas se na klinikama u svetu radi nekoliko hirurških tehnika fejsliftinga, od kojih svaka na svoj način rešava problem opuštene kože lice, bora i izgubljenog volumena kod usahlog lica. To su subdermalni lift, SMAS lift, DMAS lift, S-lift, MACS lift, subperiostal lift i sl. Sve su to zvučne skraćenice modifikacija klasične fejslifting hirurške operacije. One kod pacijenata neretko izazivaju nedoumicu za koju pomenutu intervenciju da se opredele. Međutim, ovde je procena iskusnog hirurga presudna.

  Vodeća hirurška tehnika danas, koja je i najčešći izbor svetski poznatih estetskih hirurga, jeste: MACS lift ili fejslifting „kratkih rezova”.

  Fejslifting „kratkih rezova” uveden je u medicinsku praksu u Gentu, u Belgiji, početkom ovog veka, a autori tehnike su vrhunski plastični hirurzi Patrik Tonard i Aleksis Verpel. Opšte je mišljenje među estetskim hirurzima da ova hirurška tehnika u potpunosti zadovoljava stremljenja doktora i pacijenata u 21. veku i dominantno je prvi izbor tehnike za hirurški fejslifting na najpoznatijim klinikama u svetu.

  Ona u sebi spaja sve pomenute ciljeve hirurške operacije, postiže izvanredan i dugotrajan estetski ishod uz razumno trajanje postoperativnog oporavka, minimalni procenat postoperativnih komplikacija, što sveukupno doprinosi očuvanju i psihofizičkog zdravlja pacijenta. MACS lift se odlikuje veoma dobro skrivenim ožiljcima, minimalnim podizanjem kožnog režnja obraza (do šest centimetara od prednjih delova uha), što omogućuje precizno postavljanje dva ili tri trajna šava u obliku omči, koji su fiksirani za stabilne, neelastične strukture na licu, kao što je duboka fascija slepoočnog mišića, a čime se osigurava dugotrajnost postignutog ishoda.

  Pacijenti su veoma zadovoljni brzinom oporavka, jer se već nakon 10–14 dana većina pacijenata vraća uobičajenim životnim aktivnostima.

  Prednost MACS lifta je, pored manjih ožiljaka, i u tome što daje voluminoznost licu, kao i to što se u jednoj intervenciji može uraditi lifting lica, ali i zatezanje opuštene kože vrata. Ako se tome doda blefaroplastika, kojom se rešava problem očnih kapaka, celo lice može izgledati mlađe od 10 do 15 godina.

  Jedna od glavnih osobina fejsliftinga „kratkih rezova” jeste baziranje tenzije na stabilnim potkožnim strukturama, a ne na koži, koja je rastegljiva. Na taj način nema potrebe za preteranim zatezanjem kože, te lice izgleda mnogo prirodnije, proces zarastanja je brži, a ožiljci znatno manje vidljivi. Osim toga, skraćeni rezovi se ne prave u kosmatom predelu iza uha, tako da nema opasnosti od gubljenja kose na tom mestu, promene prirodne linije kose i neprirodnog pomeranja uha.

  Sve hirurške operacije nose sa sobom određenu dozu neizvesnosti i rizika. Moguće komplikacije kod ove hirurške intervencije procentualno su bitno ređe nego kod klasičnog fejsliftinga i češće su povezane sa fizičkim predispozicijama pacijenta, reakcijom kože na traumu hirurške intervencije, sposobnošću zarastanja i sl. nego sa hirurškom tehnikom. Uobičajeni otok lica i krvni podlivi obično se povlače za oko nedelju dana, a prolazni osećaj utrnulosti kože lica i parestezija grana ličnog živca povlače se za nekoliko nedelja. Pojava hipertrofičnih ožiljaka iza uha i na vratu ili prolazna alopecija (gubitak kose oko reza u kosmatom delu glave) vezane su, pre svega, za predispoziciju pacijenata za takve ožiljke, jer se koža ušiva minucioznom tehnikom atraumatskim koncima i estetskim produženim šavom.

  Na kraju, važno je naglasiti da posle ovako opsežne operacije – lice treba da izgleda podmlađeno, ali skladnije, bez upadljive asimetrije, a mimika lica i individualnost izraza ostaju očuvani, jer licu daju taj poseban, unikatan karakter. Krajnji ishod ove hirurške operacije treba da bude prirodan izgled – dakle, lice ne treba da izgleda operisano, već osveženo i skladno.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE