Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bitkoin

  Kako pad kriptovaluta utiče na EL SALVADOR, gde bitkoinom možete platiti bukvalno sve

  El Salvador je prihvatio bitkoin kao nijedna druga zemlja do sada uloživši milione dolara u tu kriprovalutu.

  Pad vrednosti kriptovaluta, posebno bitkoina poslednjih nedelja, pogađa investitore širom sveta, ali i vladu El Salvadora, države koja je pre devet meseci legalizovala bitkoin i  podstiče građane da ga koriste u svakodnevnom životu, prenosi BBC.

  Za bitkoin bukvalno sve

  Od sitnica do benzina, pa čak i kuća- građani mogu kupovati skoro sve u El Salvadoru uz bitkoin.

  Odluka predsednika Najiba Bukelea da kriptovalutu učini legalnim sredstvom plaćanja znači da je u teoriji sada moraju prihvatiti sve kompanije, zajedno sa drugom valutom El Salvadora, američkim dolarom.

  Ipak, najnoviji pad kriptovalute izazvao je mnoga politička pitanja, naročito o korišćenju skoro 100 miliona dolara javnih sredstava za kupovinu bitkoina.

  Čak 2.300 bitkoina u zemlji sada vredi polovinu onoga što je vlada platila za njih, ali ministar finansija odbacuje kritike, tvrdeći da postoji „izuzetno minimalan fiskalni rizik“.

  Ova zemlja uložila je milione dolara u bitkoin i učinila ga legalnim sredstvom plaćanja pre devet meseci, ohrabrujući ljude da ga koriste za svakodnevne transakcije.

  El Salvador, Pixabay

  El Salvador, Pixabay

  Bitcoin Beach

  Mesto gde je započeo El Salvador Bitcoin pokret je El Zonte, mali grad za surfovanje i ribolov na južnoj obali. Ovde, 2019. godine, anonimni donator je dao grupi obožavatelja kriptovaluta prvu od mnogih velikih donacija bitkoina.

  Dogovor je bio da grad može zadržati digitalne novčiće pod uslovom da se ne pretvore u dolare.

  Ideja je bila da se stvori prva svetska kružna Bitcoin ekonomija, gde se ljudi mogu plaćati u Bitcoin-u – peer-to-peer internet gotovinskom sistemu – i živeti na njemu.

  To je radikalna ideja. U ostatku sveta Bitcoin se može koristiti za kupovinu na mreži, ali osim u malom broju modernih kafića ili jednokratnih projekata, nije bilo moguće koristiti ga na glavnoj ulici.

  El Zonte je do sada dobio oko 350.000 dolara od svog anonimnog dobrotvora, što je značajan iznos za ovaj  mali gradić, sada poznat i kao Bitcoin Beach.

  Inače, šire tržište kriptovaluta, koje je brzo raslo tokom pandemije, doživelo je pad poslednjih meseci.

  Vrednost bitkoina početkom nedelje bila je na ispod 24.000 dolara da bi danas pala na 20.289 dolara, što je najniži nivo od decembra 2020., prenose mediji.

  Još jedna država uvela Bitkoin kao službenu valutu

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE