PRVA ZEMLJA u kojoj će BITKOIN biti ZVANIČNO sredstvo plaćanja?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PRVA ZEMLJA u kojoj će BITKOIN biti ZVANIČNO sredstvo plaćanja?

  Naib Bukele, predsednik El Salvadora najavio je da će u toj zemlji bitkoin postati zvanično sredstvo plaćanja.

  Ako Kongres podrži ideju predsednika El Salvadora, mala država Centralne Amerike postala bi prva na svetu u kojoj je jedna kriptovaluta zvanično sredstvo plaćanja.

  U tom slučaju, bitkoin bi bio korišćen kao sredstvo plaćanja zajedno sa američkim dolarom, zvaničnom valutom u El Salvadoru.

  Predsednik je na velikoj onlajn konferenciji posvećenoj bitkoinu objasnio da će na taj način olakšati ljudima koji su otišli iz zemlje da brže, lakše i bez dodatnih troškova šalju novac nazad u maticu.

  Više od dva miliona Salvadorana živi u inostranstvu, ali i dalje održavaju bliske veze sa svojom zemljom porekla, vraćajući u nju više od četiri milijarde dolara svake godine.

  Novac koji u El Salvador stiže iz inostranstva čini oko 20 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje.

  U El Salvadoru se za plaćanje najviše koristi gotovina, pa 70 odsto građana još uvek nema ni bankovne račune.

  “Finansijska inkluzija nije samo moralni imperativ, već i način za rast ekonomije zemlje, pružajući ljudima pristup kreditima, štednji, investicijama i sigurnim transakcijama”, napisao je Bukele na Tviteru.

  Predsednik Bukele je najavio sklapanje partnerstva sa kompanijom za izradu digitalnih novčanika Strike, koja će imati zadatak da u zemlji “izgradi” infrastrukturu za upotrebu bitkoina.

  Kompanija je u martu svoju aplikaciju za plaćanje kriptovalutama učinila dostupnom u El Salvadoru, a aplikacija je ubrzo došla na prvo mesto po broju preuzimanja.

  Bukele, mladi i veoma popularni lider El Salvadora, nije do detalja objasnio šta će sve podrazumevati upotreba bitkoina kao zvaničnog sredstva plaćanja i kako će biti prevaziđeni problemi kao što su velike oscilacije vrednosti kriptovalute.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE