Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako možete unaprediti ESG rejting vaše kompanije?

  Piše: Maša Njegovan, viši rukovodilac za ESG i održivost, Sektor za upravljanje rizicima, Deloitte Srbija

  Tokom poslednje decenije korporativni ESG učinak dobija sve veći uticaj u procesu donošenja odluka finansijskih institucija o ulaganjima u kompanije i projekte. Takav pristup je doveo do povećanja potražnje za transparentnim i pouzdanim podacima koji omogućavaju procenu dostupnih investicionih mogućnosti. Prema poslednjoj analizi održivog izveštavanja koju je sproveo G&A institut, udeo S&P 500 kompanija koje su objavile izveštaj o održivom poslovanju dostigao je rekordnih 96 odsto.

  Vremenom su se ESG rejtinzi nametnuli kao koristan alat za rangiranje kompanija i predstavljaju početnu tačku u analizi njihovog ESG performansa. Istraživanja pokazuju da 65 odsto institucionalnih investitora gleda ESG rejtinge makar jednom nedeljno, dok kompanije sa visokim ESG rejtingom dobijaju 15 odsto više investicija i 10 odsto niže troškove kapitala. Konsultacije koje je prošle godine sprovela Evropska Uniija na temu „ESG rejtinga i ESG faktora u kreditnom rejtingu“ pokazuju da se najviše koriste ESG rejtinzi koji daju uvid u izloženost i upravljanje kompanije ESG rizicima, dok su gotovo svi ispitanici odgovorili da imaju potrebu za transparetnošću po pitanju porekla podataka i metodologije koriščene za kalkulaciju rejtinga.

  ESG rejting predstavlja sveobuhvatno merenje performansa kompanije u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja

  Ukoliko vam koncept ESG rejtinga nije poznat, vreme je da saznate šta je on i zašto će za vašu kompaniju postati možda podjednako važan kao kreditni rejting. ESG rejting predstavlja sveobuhvatno merenje performansa kompanije u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja. Metodologije za izračunavanje ESG rejtinga variraju u zavisnosti od sektora, indikatora performansa, opsega prikupljanja podataka i specifičnog pristupa agencije za rejting. Ovaj rejting pruža sveobuhvatni pregled održivog poslovanja kompanije, uzimajući u obzir faktore kao što su upravljanje prirodnim resursima, radni uslovi, zaštita ljudskih prava, upravljanje rizicima i korporativna etika.

  Proces kalkulacije ESG rejtinga počinje pripremom kompanije za procenu, koja uključuje interni skrining i „Gap” analizu, kako bi se identifikovale postojeće ESG politike, prakse i izveštavanja, kao i potencijalni nedostaci. Na osnovu ove analize, razvijaju se mere brzog unapređenja i dugoročne preporuke za poboljšanje ESG performansi. Nakon toga, kompanija implementira ove mere i prati njihove rezultate. Sledeći korak je selekcija pružalaca usluga ESG rejtinga, odnosno nezavisne agencije koja će izračunati ESG rejting. Konačno, pružalac usluga procenjuje ESG performanse kompanije na osnovu relevantnih indikatora i izračunava ESG rejting kompanije.

  Deloitte može pomoći kompanijama u unapređenju njihovog ESG rejtinga kroz razvoj i implementaciju sveobuhvatnih ESG strategija, politika, ESG izveštavanja i korporativnog upravljanja. Naš tim stručnjaka za ESG radi zajedno s klijentima na definisanju ciljeva i prioriteta u vezi sa pitanjima životne sredine, društvene odgovornosti i upravljanja. Pomažemo u razvoju i primeni ESG politika koje podržavaju strategiju, promovišu dobre prakse i usklađuju poslovanje s regulatornim zahtevima. Deloitte, takođe, pruža podršku u transparentnom i redovnom ESG izveštavanju, što poboljšava odnose sa investitorima, klijentima i zaposlenima. Naš pristup efikasnom ESG upravljanju uključuje angažovanje rukovodstva, uspostavljanje odgovarajućih struktura i mehanizama za praćenje i kontrolu, dizajniranje treninga za zaposlene na osnovu trenutnih kapaciteta, kao i integraciju ESG principa u svakodnevno poslovanje kompanije.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE