Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako je Tanjug „uleteo“ u panevropsku redakciju?

  Nakon vesti da Evropska komisija sledeće godine pokreće panevropsku redakciju u kojoj će među 16 novinskih agencija biti i i Tanjug, Komisija je saopštila da nije ona birala učesnike u projektu u koji će uložiti oko 1,8 miliona evra za dve godine.

  Na pitanje po kom kriterijumu je Tanjug deo takve redakcije s obzirom na narušenu reputaciju i objavljivanje dezinformacija, iz Evropske komisije je za portal Raskrikavanje rečeno da nisu oni birali članice redakcije niti su sastavili konzorcijum od 16 novinskih agencija.

  Pored Tanjuga u panevropskoj redakciji učestvuje još 15 evropskih agencija među kojima i četiri iz regiona nemačka DPA, francuska AFP, italijanska ANSA, austrijska APA, belgijska Belga, španska EFE i Europa Press, slovačka TASR, slovenačka STA, rumunska Agerpres (Rumunija), FENA (BiH), MIA (Severna Makedonija), ATA (Albanija) i Hina (Hrvatska).

  U Komisiji su za Raskrikavanje rekli da oni nisu birali novinske agencije, niti su formirali konzorcijum koji će činiti redakciju već su objavili poziv za dostavljanje predloga nudeći finansijsku podršku medijskim organizacijama koje, kako navode, pokušavaju da unaprede izveštavanje o evropskim poslovima na različitim jezicima.

  „Neke novinske agencije odlučile su da zajedno iznesu predlog i uključile su partnere za koje su verovali da su najrelevantniji za dobijanje podrške EU. Dakle, ovo je potpuno privatna odluka koja ne pripada Komisiji“, ističu iz EK implicirajući da je to slučaj i sa Tanjugom, odnosno da je Tanjug deo grupne prijave više agencija.

  Komisija je, navode, procenjivala sve pristigle predloge u odnosu na ciljeve i kriterijume koji su objavljene u njihovom pozivu.

  Agencije su, kako ističu iz EK, u svojoj konkursnoj dokumentaciji navodile da će biti posvećene striktnim uređivačkim statutima nove redakcije, „kako bi se garantovalo izveštavanje koje je nezavisno, nepristrasno i bez uticaja trećih strana“.

  Po tom osnovu su i odlučili da finansiraju projekat u kome učestvuje i Tanjug, dodaje Raskrikavanje.

  Prema pisanju portala, u Evropskoj komisiji takođe ističu i da će periodično pratiti realizaciju ovog projekta, kako bi utvrdili kako agencije ispunjavaju projektne obaveze i da li poštuju principe struke.

  Nisu međutim odgovorili na pitanje da li će isključiti Tanjug iz redakcije sada kada su upoznati sa ovim kontroverzama dugogodišnjim pristrasnim izveštavanjem agencije u korist vlasti, i brojnim slučajevima dezinformacija i propagande na njihovim servisima, dodaje Raskrikavanje.

  Iz nemačke agencije DPA, koja vodi ovaj projekat, naveli su da će redakcija imati statut koji će obavezivati redakcije na poštovanje standarda, a da će najteža kazna za kršenje tih standarda biti izbacivanje.

  „U ovom trenutku pola godine pre početka rada redakcije mi smo uvereni da će se i Tanjug povinovati ovim principima“, naveli su iz DPA za Raskrikavanje.

  Koalicija za slobodu medija koja okuplja novinarska udruženja u Srbiji zapitala je po kom kriterijumu Tanjug ulazi u prvu „evropsku novinsku redakciju“ i pozvala Evropsku komisiju i učesnike projekta da preispitaju tu odluku.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE