Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako je mala POSTKOMUNISTIČKA DRŽAVA ekonomski nadmašila evropske divove?

  Češka ima veći bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika od dve najveće ekonomije zapadne Evrope, Italije i Španije

  U poslednjih godinu dana ta brojka je dostigla 38.120 međunarodnih dolara po osobi, izračunato na osnovu pariteta kupovne moći, prema analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), javlja Praško jutro, prenosi Indikator.

  Ipak, mora se uzeti u obzir činjenica da su uzeti podaci za 2020. godinu, tokom koje su, u uslovima korona-krize, među evropskim ekonomijama najviše pogođene Španija i Italija. Međutim, stručnjaci MMF-a veruju da Češka može da zadrži vođstvo nad obe zemlje i nakon što se kriza završi.

  I ne samo to, očekuje se da će se rast zemlje u tom pogledu nastaviti u narednih nekoliko godina, sve dok ne postane 25. na listi zemalja sa najvećim BDP-om po glavi stanovnika na svetu. Tako će, prema stručnjacima, Češka do 2025. godine nadmašiti Novi Zeland i Japan po ovom pokazatelju.

  „U Italiji, prema MMF-u, ovogodišnji BDP po stanovniku iznosi 37.905 dolara, a u Španiji 36.086 dolara“, rekao je Lukasz Kovanda, glavni ekonomista češke banke Trinity Bank.

  Prema njegovim rečima, zemlja je uspela da prestigne obe zemlje u prvom talasu epidemije koronavirusa.

  „Njihov ekonomski pad, uključujući BDP po stanovniku, teži je od pada ostalih razvijenih ekonomija, poput Češke ili Slovačke“, dodao je Kovanda.

  Izvor: Indikator.ba

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE