Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5G: Suspendovana presuda o zabrani Huaveja u Švedskoj

  Švedski sud suspendovao je presudu da kineski telekomunikacioni gigant Huavej ne sme učestvovati u postavljanju 5G mreže.

  Huavej je osporio argument lokalnog telekomunikacionog tela PTS, rekavši da kompanija predstavlja bezbednosni rizik za državu. Sud traži dodatna pojašnjenja kako bi opravdao zabranu.

  Zbog odluke suda, Švedska pošta i PTS morali su odložiti aukciju frekvencija, javlja francuska novinska agencija AFP.

  Kada je 20. oktobra zabranio Huaveju učešće u uspostavljanju 5G mreže, PTS je napisao da moraju osigurati održavanje švedske bezbednosti u skladu s novim zakonodavstvom. Sud je naložio da PTS pruži dodatna obrazloženja zabrane.

  Huavej je u međuvremenu istakao da takav argument nema pravnu osnovu. Dodali su kako bi odluka PTS kojom se švedskim firmama zabranjuje kupovina opreme Huaveja, a istovremeno se mora ukloniti već instalirana oprema kineskog proizvođača, naneti nepopravljivu štetu kompaniji.

  Švedska se na zabranu odlučila nakon što su SAD pojačale pritisak na savezničke zemlje da povuku Huavej iz svoje telekomunikacione infrastrukture. Vašington tvrdi da Peking koristi Huavejevu opremu za špijunažu, što i Kina i Huavej žestoko poriču.

  Nakon Velike Britanije, Švedska je bila druga zemlja u Evropi i prva u EU koja se odlučila za zabranu. Švedski Eriksson i finska Nokija najveći su konkurenti Huaveju u isporuci mrežne opreme 5G.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE