Kako je Airbnb postao gigant od 30 milijardi dolara za manje od decenije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako je Airbnb postao gigant od 30 milijardi dolara za manje od decenije

  Priča sajta Inc.com o tome kako je startap za smeštaj eksponencijalno  rastao u proteklih nekoliko godina.

  Cimeri Brajan Česki (Brian Chesky) i Džoe Gebia (Joe Gebbia) došli su na ideju da naprave Airbnb 2007. godine, kada su jedva plaćali stanarinu za smeštaj u San Francisku. Nejt Blečarzik (Nate Blecharczyk) došao je godinu dana kasnije kao osnivač.

  Ideja je bila da se ugoste turisti ili gosti u San Francisku, dok traju konferencije, kada su hotelske sobe rasprodate. Osnivači su na tržište izašli sa kompanijom kao „Airbed & Breakfast“.

  Tokom izbora 2008. godine, kreirali su i prodavali kutije „Obaminog“ povrća kako bi dobili novac za kompaniju. Napor se isplatio, dobili su oko 30.000 dolara. Kasnije su dobili još 20.000 dolara investicije.

  „Airbnb“ je konačno „uzleteo“ 2010. godine. Te godine startap je objavio 700.000 rezervacija. Nakon toga, Greylock Partners & Sequoia Capital finansirali su Airbnb sa 7.2 miliona dolara. Već do 2011. godine Airbnb je objavio da ima milion bukinga, i pridružio se startapima koji vrede više od milijardu dolara.

  Nakon toga uspeh je samo rastao. Samo u 2013. godini, Airbnb imao je 6 miliona novih gostiju i 250.000 novih objekata. Dve godine kasnije, nakon novih investicija, njihova vrednost porasla je na 10 milijardi dolara, a u 2016. godini ta vrednost dostigla je cifru od 30 milijardi dolara.

  Ova kompanija posluje u oko 190 zemalja, i njihova ponuda se širi, uključujući i „iskustva“, u kojima se turistima nude vodiči, lekcije kuvanja, itd.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Inc.com video/Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE