Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako da pobedite razgovor za posao

  Piše: Zorica Todorović, direktorka sektora za ljudske resurse kompanije MK Group

  Sa jedne strane stola ste vi – kandidati sa željom da se prikažete što bolje. Na postavljena pitanja se trudite da date odgovor koji će biti tačan. Sa druge strane smo mi, profesionalci iz sektora za ljudske resurse, sa zadatkom da prepoznamo talentovanog stručnjaka koji će biti deo našeg tima. Priznajem, nama je i profesionalno i lično teško kada je preko puta nas osoba kojoj stres ne dozvoljava da se predstavi u pravom svetlu. Uvek imajte na umu da smo mi samo sagovornici. Biramo jedni druge.

  Verujem da je pravi način da date svoj maksimum dobra priprema pred intervju. Govor tela, držanje, frizura, odevna kombinacija, svakako, doprinose utisku koji ostavljate. Vi ćete se osećati sigurnije, a samim tim, i biti staloženi tek kada ste potpuno spremni i nema brige oko sitnih detalja koji bi vas remetili.

  Prvo što bi trebalo da učinite jeste da se informišete o kompaniji. Zapravo, ovaj korak bi trebalo da preduzmete i pre nego što pošaljete radnu biografiju. Svako od nas želi da radi u firmi sa čijim se vrednostima slaže.

  Kasnije, na samom intervjuu, možete se istaći kvalitetom informacija koje posedujete o kompaniji. Potrudite se da pokažete da poznajete tržište. Konkretno, odlično je kada kod nas na intervjuu sagovornik iznese opšte podatke, poput: MK Grupa se sastoji od 75 kompanija članica, koje direktno zapošljavaju 7000 ljudi u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Ovim ste pokazali interes za našu kompaniju, jer ste se pripremali za intervju. Dodatno, veliki plus dobijaju kandidati koji pokažu da razumeju naše ciljeve, bilo da je u pitanju ekonomski razvoj Srbije, faktor stabilnosti regiona ili pomoć zajednici u kojoj poslujemo, i jasno vide kako će oni dodati vrednost našim ciljevima.

  Takođe, kada predstavite kompaniju iz ugla svoje ekspertize, pokazujete zainteresovanost kako za kompaniju, tako i za poziciju za koju ste aplicirali. To nisu podaci do kojih je teško doći. Pored sajta, za osnovne informacije o bilo kojoj kompaniji ‒ istražite njene društvene mreže, pogledajte kako mediji pišu o njima, pročitajte komentare ispod članaka. Recimo, MK Grupa je fokusirana na poslovanje u oblasti agrara, turizma i finansija. Ako je vaše interesovanje agrar, poželjno je da pogledate sajt Ministarstva poljoprivrede, ali i popularne stranice, kao što je britanski Farmers Weekly. Na ovaj način pokazaćete sagovornicima da imate širu sliku, koja vam omogućuje da razumete i povezujete stvari.

  Bez obzira na industriju ili oblast kojom se bavite, uvek je dobro da pratite tržišna kretanja, istraživanja, trendove i novitete. Odvojte nedeljno makar sat vremena za tu vrstu edukacije, značiće vam ne samo u pripremi za potencijalni posao već i u svakodnevnom radu.

  Drugi korak je da se vratite na oglas za poziciju. Prođite još jednom kroz opis posla, ali i spisak veština i znanja koje poslodavac traži. Izdvojte vreme da se prisetite poslovnih, ali i životnih situacija, zadataka kroz koje ste ih demonstrirali. Nama, koji sedimo sa druge strane stola, više od „posedujem odlične pregovaračke veštine” znači da opišete situaciju u kojoj ste stvari preokrenuli u svoju korist upravo tim veštinama. Ukoliko imate prethodno radno iskustvo, primeri iz prakse su uvek poželjni, pa pre samog intervjua razmislite o tome šta je to što „nudite” poslodavcu i šta je to što vas može izdvojiti od ostalih kandidata.

  Ukoliko u oglasu postoje određene veštine koje niste usavršili, potražite neki od onlajn kurseva gde ćete to moći da uradite. Coursera ili Udemy su onlajn platforme za učenje. Za prvi razgovor dovoljno je i da izađete sa planom razvoja. Na ovaj način pokazujete da ste voljni da učite i postajete idealan kandidat. Velike kompanije, poput MK Grupe, svesne su kojim brzinama se svet i poslovanje razvijaju. Jedini način da ispratimo sve promene jeste da podstičemo i ulažemo u razvoj naših zaposlenih.

  Pogledajte još jednom i svoju radnu biografiju. Za potencijalnog poslodavca ona je osnovni izvor informacija o vašem profesionalnom iskustvu. Za većinu nas to je dokument koji evoluira zajedno sa radnim iskustvom. Najčešće ga samo dopunjujemo relevantnim informacijama pred prijavljivanje za novu poziciju ili kompaniju. Dešava se da naši sagovornici na intervjuu ne mogu da se prisete konkretnih situacija i poslova koje su obavljali, recimo, na početku karijere, što ne ostavlja dobar utisak. Pored radne biografije, proverite i svoj Linkedin profil. Sredite ga ukoliko je potrebno.

  Prema istraživanjima, takozvana HR pitanja predstavljaju najstresniji deo razgovora: koje su vaše prednosti, gde se vidite za pet godina, kako rešavate konflikte, koja je najizazovnija situacija u kojoj ste se našli itd. Kada dođu na red ova pitanja, gotovo svaki put osetimo težinu uzdaha kandidata. Bez brige, sve manje se postavljaju ovakva pitanja u praksi. Svakako, ako su postavljena, budite iskreni. Želimo da znamo da ste svesni da postoje stvari na čijem unapređenju radite.

  Postoji veliki broj sajtova koji vas mogu pripremiti, ne kroz ponuđene tipske odgovore, već kroz listu najčešće postavljanih pitanja. Izdvojte vreme, promislite, slabosti pretvorite u izazove koje ste prevazišli, a svoje jake strane prezentujte kao razloge zbog kojih ste idealni kandidat. Kroz ovaj deo razgovora za posao imate priliku da stvorite jedinstvenu priču o sebi i pokažete u kom pravcu želite dalje da idete. To iskoristite.

  Profesionalci koji su sada na tržištu rada svedoci su koliko se procesi selekcije razlikuju od kompanije do kompanije – od tradicionalnijih pristupa, preko video-razgovora, do interakcije sa internet sistemima u okviru kojih snimate odgovore na pitanja na ekranu u određenom vremenskom roku.

  Međutim, bez obzira na formu ili kanal komunikacije, postoje stvari koje su uvek važne i koje morate pokazati potencijalnom poslodavcu – profesionalnost, entuzijazam i otvorenost u komunikaciji. Važno je da se prikažete u najboljem svetlu, ali budite to što jeste. Tada je posao vaš.

  KAKO SE NE DOBIJA POSAO

   

  Vodite računa o tome kako i šta govorite o svojoj bivšoj firmi, kolegama, nadređenima. Nemojte iznositi stvari koje su obojene ličnom procenom, bez obzira na to da li se radi o pozitivnom ili negativnom stavu. Nije profesionalno i ostavljate loš utisak kod potencijalnog poslodavca.

   

  Ono što su bili poverljivi podaci dok ste radili u kompaniji ‒ to ostaju i kada iz nje odete. Iskoristite svoje iskustvo, ali ne i tajne informacije.

   

  Kada vas na razgovoru pitaju da li imate neka dodatna pitanja ‒ razmislite. U nekim kompanijama je to deo procesa regrutacije. Čak je i u tom slučaju bolje da kažete da nemate dodatnih pitanja ili pripremite jedno do dva na koja zaista želite odgovor.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE