Kako bi smanjila prenatrpanost - Turska OSLOBAĐA 90.000 zatvorenika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako bi smanjila prenatrpanost – Turska OSLOBAĐA 90.000 zatvorenika

  Turski parlament usvojio je zakon na osnovu kojeg će biti oslobođeno oko 90.000 zatvorenika, da bi se smanjila prenatrpanost u zatvorima u jeku pandemije koronavirusa.

  Prema zakonu koji je odobren noćas, smanjuju se neke kazne i prebacuje se u kućni pritvor oko 45.000 zatvorenika, koji trenutno odslužuju kazne u otvorenim zatvorima.

  Zatvorenici sa presudama vezanim za drogu, seksualno zlostavljanje, ubistvo, nasilje u kući i terorizam nisu obuhvaćeni ovom merom, koja treba da smanji sadašnju zatvorsku populaciju od preko 280.000 zatvorenika.

  Desetine novinara, opozicionih aktivista, političara i drugih ostaju u zatvoru zato što su mnogi od njih pritvoreni po optužbama vezanim za terorizam.

  Opozicione stranke i grupe za odbranu ljudskih prava kritikovale su novi zakon koji je usvojen glasovima vladajuće stranke i njenih nacionalističkih saveznika.

  “Oni koji su osuđeni na nefer suđenjima prema suviše širokim turskim zakonima o terorizmu sada moraju da se suoče sa izgledima infekcije od te smrtonosne bolesti”, rekla je aktivistkinja Amnesti intrernešenala Turska Milena Bujum.

  Pored smanjenja nekih zatvorskih kazni, prema zakonu, oslobađaju se i žene sa malom decom, bolesni i zatvorenici stariji od 65 godina. Oslobađanje zatvorenika treba da počne ove nedelje.

  Turski ministar pravde objavio je juče da je 17 zatvorenika u otvorenim zatvorima zaraženo koronavirusom i da je troje umrlo.

  Izvor: Beta

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE